Hösten 2019 beslutades det att Mantena ska vara totalleverantör för underhåll av tåg som går i södra Sverige och Öresundsområdet. Efter en längre mobiliseringsrunda med många nyanställda, planering och testning av den nya verkstaden är vi snart klara för start.


Bland de största underhållsavtalen för tåg i Norden

Öresundskontraktet gäller åtta år, med start i mitten av december 2020. Totalt trafikerar 111 tåg järnvägsnätet från Köpenhamn till bland annat Malmö och Kalmar, ett område där det bor cirka 5 miljoner invånare.

Läs mer om affären här.


Toppmodern verkstad

Öresundstågen kommer att underhållas i en helt ny verkstad i Hässleholm, Skåne. Verkstaden på 26 000 kvadratmeter blev klar i maj i år med en prislapp på cirka 1,5 miljarder SEK. Detta blir Sveriges modernaste verkstad med helt ny teknik och utrustning för service och underhåll. Här finns alla förutsättningar för att Mantena ska få tåg i trafik så snabbt som möjligt.

Få en 360º vy över den nya verkstaden i Hässleholm här.


100 nyanställningar

I juni fick SJ och Mantena nycklarna till verkstaden. Tiden fram till öppnandet i december används nu för att justera och anpassa anläggningen och processer, inklusive testning av verkstadsutrustning och utbildning av anställda. Efter att kontraktet skrevs har det arbetats aktivt med rekryteringar. Mantena kommer att behöva cirka 100 nya medarbetare som inkluderar tågtekniker, produktionsledare, växlare, lagerpersonal, planerare och chefer. Intresset för de nya positionerna har varit enormt, och många kompetenta personer har anställts, flera av dem från närområdet kring depån. Totalt med de anställda hos SJ kommer det att arbeta runt 150 personer på Hässleholmsdepån. Detta gör verkstaden till en av de största arbetsplatserna i området.

– Det är en spännande uppgift att tillsammans med SJ se till att trafiken med Öresundstågen fungerar. Det är viktigt för resande och arbetspendling i södra Sverige samt mellan Danmark och Sverige, säger? Marcus Jansson, Fleet Manager i Mantena.

Mantena Fleet Manager Marcus

Vi letar fortfarande efter fler – se våra platsannonser här.