lærlinger

Bra och nära uppföljning. Det är nyckeln till att forma framtidens arbetskraft – lärlingarna. 

– Mantena är ett attraktivt företag för upplärning, eftersom lärlingar får möjlighet att utföra varierade arbetsuppgifter. De besöker flera olika avdelningar under sin lärlingstid och måste lära sig att samarbeta med olika människor. Mantena har lång erfarenhet av lärlingar, vilket gör att de är duktiga på att ta hand om dem och ge bra uppföljning.

Detta säger Nikolai Johansen på Utbildningskontoret för maskinvetenskap, som följer upp lärlingarna på Mantenas verkstad i Grorud.

Få bred erfarenhet

HR Business Partner på Mantena, Elisabeth Grebstad Rødseth, säger att arbetet med järnväg inte är så välkänt bland yngre människor, men att det är just genom samarbete med de olika utbildningskontoren och skolorna som detta kan ändras.   

– Lärlingar på Mantena får bred erfarenhet inom komponentunderhåll. Här finns både hjul, boggier, godsvagnar, ventiler och många andra spännande uppgifter att prova på. De olika avdelningarna har en bra kultur när det gäller att involvera lärlingarna i allt som sker på avdelningen. När du har gjort din lärlingstid på Mantena, har du därför en bra referens i bagaget, vart vägen än leder dig vidare, säger HR-rådgivaren.

Hon berättare att de arbetar hårt för att göra Mantena känt som ett lärlingsföretag. Bland annat försöker de ständigt arbeta nära skolorna och utbildningskontoren, för att informera om yrkesmöjligheterna.

Bra resultat

– Vi har turen att ha många framtida kompetenta arbetare med ett stort intresse för yrkesområdet, säger Grebstad Rødseth. “Beviset” är att flera av lärlingarna klarar yrkesprovet med betyget “Mycket väl godkänt”, där det vanliga är “Godkänt”.

– Jag tror att de goda resultaten beror på att vi är genuint intresserade av att våra lärlingar ska göra så gott de kan, och att vi tar upplärningen på största allvar. Eftersom vi tänker att lärlingen ska vara med oss även efter lärlingstiden, blir tiden här extra viktig, säger Grebstad Rødseth och tillägger:

– Att ta in lärlingar är viktigt eftersom vi får in nya impulser. Vi ser att våra mer erfarna medarbetare uppskattar möjligheten att föra sin kompetens vidare. Det sitter i väggarna att vara nyfiken på ny kunskap och att bidra till att forma de unga personerna, så att de blir stolta över att arbeta för Mantena.