Espen Sare

Företagets nya kommunikationsansvarige är Espen Sare.

«Vi sökte en ledare med kommunikationskompetens, politisk insikt och förståelse för det ekosystem Mantena verkar inom.»

Utnämningen är i linje med företagets strategi för synlighet och varumärke framöver.
– Vi sökte en ledare med kommunikationskompetens, politisk insikt och förståelse för det ekosystem Mantena verkar inom. Espen har den bredd vi letat efter, och vi är väldigt glada över att ha honom med i teamet, säger Direktör för Strategi och program på Mantena – Silje Holestöl.

Espen Sare kommer från tjänsten som senior rådgivare på fastighetsbolaget Entra. Han har den senaste tiden arbetat med olika uppdrag som konsult. Nu blir han en del av Mantenas förstärkning inom strategi och affärsutveckling.

Kampen om huvudena

– Jag är väldigt glad för förtroendet och möjligheten att gå med i ett så spännande företag som Mantena. De är välkända inom branschen, men kanske inte så mycket utanför. Jag vill hjälpa till att ändra på det. Samtidigt är det jättekul att få vara med i starten på något helt nytt, säger Espen Sare.

Efter att järnvägsreformen i Norge antogs 2017 har sektorn upplevt stark konkurrens på de flesta områden. Som i Sverige, öppnade reformen för konkurrens för att driva underhåll av tåg och infrastruktur, och för avtal om att bedriva persontrafik för tåg i Norge. Det har också skärpt konkurrensen om de skickligaste hjärnorna.

– Vi har ett stort behov av att attrahera hög yrkeskompetens i framtiden. Genom god kommunikation och kunskapsdelning ska vi berätta för marknaden varför Mantena är ett attraktivt företag. Då behöver vi en erfaren och stadig yrkesman inom varumärke, media och PR som kan omvandla allt spännande vi gör till innehåll som kan delas med omvärlden, säger Holestöl.

Strategi, utveckling och tillväxt

– Mantena har en tydlig ambition om tillväxt i Norden och att kunna konkurrera med utländska aktörer som etablerat sig i reformens spår. Vi har också tydliga mål för klimat och hållbarhet samt optimering av underhållet. Detta är nära relaterat. För att lyckas måste vi ha nöjda kunder och vara den mest innovativa totalleverantören av underhållstjänster, säger Holestöl.

Mantenas tydliga utvecklingsmål kombinerat med en stark leverans- och säkerhetskultur kommer att vara viktiga i jakten på kompetens framöver, tror Sare.

Sare kan branschen väl efter fyra år som konsult och kommunikationsledare på Bane NOR. Han har en bred bakgrund från både kommun, statligt och privat näringsliv. Med en lång karriär bakom sig inom politiken och mediebakgrund erbjuder han en bredd som slår an hos Mantena och deras insatser framåt.

– Precis som journalister är kommunikatörer en utskälld grupp. Men varumärkesbyggande, beredskap, media, myndigheter och PR är ett ämne och en kompetens. Det här ska bli väldigt spännande att jobba med i framtiden och nu ser jag fram emot att bli en del av det duktiga teamet i Mantena, säger Espen Sare.

Espen Sare börjar i Mantena i januari 2023 och går in i strategi- och programteamet, där han rapporterar till direktör för Strategi och program, Silje Holestöl.