Nöjda lärlingar säkrar rekryteringen i Mantena.

Med runt tusen anställda är Mantena en av landets stora industriaktörer. Företaget har varit ledande inom underhåll av järnvägsfordon i åratal och har mängder av tung, specialiserad industrikompetens inom företaget.

Norge behöver fler tekniker i framtiden, för att säkra rekryteringen och undgå brist på lärlingsplatser är man helt beroende av företag som törs satsa på ny och oerfaren arbetskraft.

Att ta in lärlingar har länge varit en viktig del i hur Mantena rekryterat nya medarbetare. Denna höst är det totalt 21 lärlingar i företaget, bland dessa är förstaårslärlingen Helene Skaalerud och andraårslärlingen Julia Wagner. De två är mycket nöjda med lärlingstiden så här lång och framhäver både arbetsmiljön och arbetsuppgifterna de får pröva på.

Julie Wagner (vänster) och Helene Skaalerud

 

Varierade arbetsuppgifter

– Det jag tycker bäst om med arbetsplatsen är nog att det är så bra stämning. Jag tycker också om att vi som lärlingar byter avdelning så att vi på så sätt hela tiden får varierade arbetsuppgifter och får pröva på nästan allt de gör i företaget. Sedan jag startade har jag bland annat varit med på många revisioner och tester av olika tågkomponenter, både batterier, bromssystem, motorer och kompressorer, säger Helene.

Även Julia nämner den stora variationen i arbetsuppgifterna när hon får frågan om vad hon tycker bäst om med att vara lärling i Mantena.  – Att uppgifterna är så varierade gör att vi får nya utmaningar hela tiden och att det inte blir så tråkigt. Exempel på arbetsuppgifter jag fått pröva är att sätta samman en boggi, underhåll på ett lokomotiv och skruva på motorer. Jag måste också säga att mina kollegor är något som är väldigt bra med att vara här, ler Julia.

En viktig del av samhällsansvaret
HR-direktør Tone Sande berättar att satsningen på lärlingar är en central del av hur företaget tänker kring rekrytering.

– För oss er det en naturlig del av vårt samhällsansvar och vår rekryteringspolitik att satsa på lärlingar. Att vi har en medveten satsning på detta hjälper oss att kompetensutveckla medarbetare internt plus att vi säkrar att den tekniska kompetensen utvecklas i takt med behovet i branschen. Hos oss ska lärlingarna möta en trygg och utvecklande arbetsplats med många spännande arbetsuppgifter och goda utvecklingsmöjligheter. Vi ska fortsätta att välkomna nya lärlingar och ge dem chansen.

 

Vill du veta mer?

Läs mer om lärlingar i Mantena här

 

Fakta lärlingar i Mantena
Antal lärlingar: 21
Mantena tar in lärlingar inom följande områden:

  • Tågtekniker
  • Automation
  • Industrimontör
  • CNC-maskinoperatör
  • Industrimekaniker
  • Logistik
  • Ytbehandling

I Sverige samarbetar Mantena med flertalet Yrkeshögskolor, de flesta rör då Tågtekniker. En del av de elever som går på dessa skolor erbjuds en plats för LIA-lärande i arbete. Eleven erbjuds då en praktikplats hos oss under ca 13 veckor, de får då gå bredvid en Tågtekniker för att få en större inblick i vad själva arbetet innebär, de får även utföra vissa arbetsuppgifter själva för att få praktisk erfarenhet.