Marienborgs verkstad löser nya utmaningar.

I höstas fick Mantena en spännande begäran om att bygga och leverera två motorer från grunden. Begäran kom från svenska Transitio AB, efter att avtal som ingicks med kunden för två år sedan om översyn av motorer.

Vår verkstad på Marienborg i Trondheim kommer bygga och montera motorerna. Både mekaniker och kollegor från andra avdelningar på Mantena har arbetat länge med projektet.


På detta foto: Thomas Dahl, Håvard Vollelv, Anders Maaø Jakobsen


Nöjd projektledare

Kontraktchef Geir Helge Austberg har varit Mantena projektledare för leveransen till Transitio. Även om projektet har skapat nya utmaningar talar han om positiva erfarenheter och ett hittills framgångsrikt projekt.

– Vi har tidigare reviderat olika motorer, d.v.s. komplett översyn och servicearbete. Detta är något vi har omfattande och djupgående erfarenhet av.
Men full uppbyggnad av dessa typer av motorer är nytt för oss. I detta specifika uppdrag finns det två MAN-dieselmotorer för Itino-tåg. Eftersom det inte går att köpa kompletta motorer har vi varit tvungna att bygga motorerna från grunden.

Berömmer ansträngningen
Austberg säger att projektet inte bara har involverat de som har arbetat direkt på motorerna, utan också människor som arbetar med andra delar av värdekedjan, så som inköp, logistik och testning. De två motorjobben har därför varit ett omfattande uppdrag för Mantena.

– Många av oss har arbetat med den här leveransen. Inte minst med testning och provkörning. Detta har inkluderat att driva motorerna genom en diagnostisk station, utföra belastningstester, analysera mätvärden och justera motorerna före leverans. Alla har arbetat riktigt hårt.

Just nu arbetar Austberg och hans kollegor på Marienborg med att slutföra leveransen av den första motorn, som är färdig i mars. Den andra motorn är planerad för leverans under april eller maj.