Verkstedet på Marienborg løser nye utfordringer.

Mantena fikk sist høst en spennende forespørsel om å bygge og levere to motorer fra bunnen av. Forespørselen kom fra svenske AB Transitio etter at vi for to år siden inngikk avtale med selskapet om revidering av motorer.

Det er verkstedet på Marienborg i Trondheim som bygger og sammenstiller motorene. Både mekanikere og folk i andre roller i Mantena har vært i sving med prosjektet en god stund allerede.


Fra venstre: Thomas Dahl, Håvard Vollelv, Anders Maaø Jakobsen

Fornøyd prosjektleder
Kontraktsansvarlig Geir Helge Austberg har vært Mantenas prosjektleder for leveransen opp mot AB Transitio. Selv om prosjektet har medført nye utfordringer, kan han fortelle om positive erfaringer og et godt gjennomført prosjekt så langt.

–Vi har tidligere revidert, altså gjort overhalinger og servicer, på ulike motorer, dette har vi lang og tung erfaring med. Full oppbygging av denne type motorer er likevel nytt for oss. I dette konkrete oppdraget er det snakk om to MAN dieselmotorer til Itino-tog. Siden det ikke er mulig å kjøpe komplette motorer, måtte vi bygge motorene fra bunnen av.

Skryter av innsatsen
Austberg sier at prosjektet ikke bare har involvert de som har skrudd på motorene, men også folk som jobber med andre deler av verdikjeden, som innkjøp, logistikk og testing. Slik sett har de to motorjobbene vært et omfattende oppdrag for Mantena.

– Det er mange hos oss som har jobbet med denne leveransen. Ikke minst rundt det som har med testing og prøvekjøring å gjøre. Blant annet kjører vi motorene gjennom diagnosestasjon, gjør belastningstester, analyserer måleverdier og justerer motorene før levering. Folk har virkelig stått på og gjort en god innsats.

I disse dager jobber Austberg og kollegene på Marienborg med å ferdigstille leveranse av den første motoren, dette skal skje i løpet av mars. Motor nummer to skal etter planen leveres i løpet av april eller mai.