När NSB omarbetades var det väldigt få människor som visste om det. En av de få var projektledare Per Henning Torgersen på Mantena.

Våren 2019, efter 126 år, blev NSB-varumärket historia när företaget döptes om till Vy. Före lanseringen kontaktades Mantena för att ommärka ett av FLIRT-tågen för en presskonferens den 12 mars, där det nya namnet och varumärket skulle introduceras. Att transportera ett 120 meter långt tåg till en presskonferens är dock lättare sagt än gjort utan att hemligheten kommer ut.

På vakt
När det topphemliga lackeringsarbetet var klart i Sundland i Drammen täcktes det nyligen ommärkta Vy-tåget och transporterades från Drammen till Lodalen kvällen före presskonferensen. Följande morgon skulle tåget köra från Lodalen till Oslo S, där ett ivrigt presslag stod och väntade på nyheterna.

– Vi visste att detta var bra mat för media. Tänk dig om en slumpmässig person hade tagit en bild av tåget med sin mobil och lagt ut den online! Allt skulle ha förstörts, säger projektledare Torgersen.

Han berättar om den bevakade operationen för att förhindra att tåget graffiteras när det reste från Lodalen till Oslo. Den morgonen gick vakterna längs tåget för att förhindra att någon tog en sprayburk och lämnade sina spår.

– Det skulle ha sett bra ut om någon hade graffiterat på tågets främre del när det rullade in i Oslo S den morgonen, med hela den norska pressen som väntade på plattformen, skrattar Torgersen. Ni känner alla resten av historien. Allt gick som planerat, bortsett från bruset efter namnvalet …

En flexibel partner
Mantena är en partner från de tidiga stadierna i designen till den färdiga produkten för branding / omklassificering av tåg. Förutom uppdrag för Vy har företaget också samarbetat med Go-Ahead om deras inträde i den norska järnvägssektorn. För Vy-projektet skapades till och med en ny färg som fått namnet Vy-green.