Da daværende NSB skulle omprofileres var det kun noen få personer som kjente til planene. En av dem var prosjektleder Per Henning Torgersen i Mantena.

 

Etter 126 år ble NSB historie våren 2019 da selskapet byttet navn til Vy. I forkant av lanseringen ble Mantena kontaktet med spørsmål om omprofilering av ett av Flirt-togsettene til pressekonferansen 12. mars, hvor nytt navn og ny profil skulle offentliggjøres.

Utfordringen var bare at det var lettere sagt enn gjort å frakte et togsett på 120 meter uten at den store hemmeligheten ble avslørt.

 

Stort vakthold

Etter at den topp hemmelige lakkeringsjobben var ferdig utført på Sundland i Drammen,

ble det ferdig lakkerte og folierte Vy-togsettet tildekket og fraktet fra Drammen til Lodalen natten før pressekonferansen. Morgenen etter, altså 12. mars, skulle togsettet så kjøre fra Lodalen til Oslo S hvor et spent presseoppbud stod og ventet på nyheten.

 

– Vi visste jo at dette var god mat for mediene. Tenk om en tilfeldig person hadde tatt opp mobilen og lagt ut bildet ett eller annet sted. Da hadde hele greia blitt ødelagt, sier prosjektleder Torgersen.

 

Han forteller om et stort vakthold for å hindre tagging da togsettet gikk fra Lodalen til Oslo S. Den morgenen gikk det vakter langs togsiden for å hindre at uvedkommende skulle sprette fram og spraye ned noe.

 

– Det hadde tatt seg ut om en krusedulltagg hadde vært i fronten på togsettet da det rullet inn på Oslo S den morgenen med hele norgespressen ventende på plattformen, ler Torgersen. Resten av historien er kjent. Ting gikk som planlagt, kanskje bortsett fra støyen i kjølvannet av navnevalget…

 

En fleksibel samarbeidspartner

Mantena er en samarbeidspartner fra designskisse til ferdig produkt innen profilering/omprofilering av togsett. I tillegg til oppdrag for Vy har selskapet også samarbeidet med Go-Ahead i forbindelse med deres inntreden i den norske jernbanesektoren. I forbindelse med jobben for VY er det blant annet komponert en egen farge som har fått navnet Vy-grønn.