I slutten av august avslutter Mantena jobben med å installere nye liggestoler i vognene på togene som trafikkerer fjerntogstrekningene i Norge.

Stortinget bevilget i fjor 80 millioner kroner ekstra for å bedre tilbudet for passasjerer på Sørlandsbanen, Nordlandsbanen, Dovrebanen og Bergensbanen. Togeier Norske tog besluttet at det skulle installeres 230 liggestoler som supplement til sovevognene på til sammen åtte vogner. Etter en anbudsrunde var det Mantena som fikk oppdraget med å installere stolene på de første seks vognene.

Omfattende prosjekt for Mantena

Etter flere måneder med hektisk aktivitet på verkstedet på Grorud i Oslo, går installasjonsarbeidet nå mot slutten. De siste vognene med ferdig monterte liggestoler skal leveres 26. august.

Mantenas prosjektleder Ellen Solaas forteller om et omfattende prosjekt i flere faser, inkludert innledende styrkeberegninger og tilhørende modifikasjoner av stolrammene for å være helt sikre på at disse var sterke nok til å tåle stolene fra den tsjekkiske leverandøren.

– I dette prosjektet har det vært uvanlig mange fagdisipliner involvert, alt fra lakk, vask, design og merking til mekanisk og elektrisk. Dette har stilt ekstra store krav til god prosjektforståelse og koordinering mellom de ulike disiplinene, sier prosjektlederen.

Effektiv montering

Solaas forteller at de har fått jevnlige leveranser av stoler fra mars og at det totalt har jobbet elleve montører og prosjektledere på oppdraget. For best mulig utnyttelse av ressurser og fordeling av personell, har montørene jobbet på to og to vogner samtidig på de siste fire vognene.

– Det er mange medarbeidere i Mantena som fortjener skryt for sin innsats i dette prosjektet, sier Solaas. Hun trekker spesielt fram teamleder for montørene, Magnus Frøystein, som har klart å styre montørene samtidig som han har jobbet som elektriker selv. Hun trekker også fram Daniel Stigen som har holdt i alt med teknisk dokumentasjon, og ikke minst avdelingsleder på prosjektavdelingen, Knut Høistad, som har supplert med personell i riktig øyeblikk for å få stoler både ut og inn.

Fleksibel og løsningsorientert leverandør

Norske togs prosjektleder, Rune Andreassen, er godt fornøyd med leveransen fra Mantena i prosjektet.

– Mantena er fleksible og løsningsorienterte. De har levert spesielt godt på alt som har med det elektriske å gjøre, fordi de har erfaring på disse tingene og kjenner eksisterende dokumentasjon på kjøretøyene svært godt.