Mantena har levert ATC-anlegg til Norges lengste sporjusteringsmaskin på oppdrag for NRC Bane AS.

ATC står for Automatic Train Control. Et ATC-anlegg er et automatisk overvåkningssystem som varsler om uregelmessigheter. Systemet skal sikre at et tog, enten det er et vanlig passasjertog eller en arbeidsmaskin, ikke skal kunne kjøre for fort eller mot rødt lys.

Svein Ole Bakken er kontraktsansvarlig for anleggsmaskiner i Mantena. Han har vært prosjektleder for leveransen og forteller at maskinen er utstyrt med to ATC-anlegg på grunn av lengden på hele 57,5 meter.

– Alle tog i Norge må ha montert et ATC-anlegg for å slippe ut i sporet og kjøre på Bane NOR sitt nett. Hensikten med et ATC-anlegg er ganske enkelt å unngå at toget eller maskina kjører mot rødt lys.

I drift i mars
Bakken forteller at de var i Østerrike før jul for idriftssettelse. Sporjusteringsmaskina står nå på Hamar for opplæring og driftstester. Her foregår blant annet testing av ATC-systemet live i sporet etter egne testprosedyrer. For prosjektlederen er det nå innspurten på leveransen.

– Dette har vært en omfattende leveranse for Mantena. I dette prosjektet har vi levert alt fra elektronikk, kabling og kontaktmateriell til prosjektering, dokumentasjon og idriftssettelse til fabrikken i Østerrike. Første dellevering var for et drøyt år siden, nå er planen at sporjusteringsmaskina skal være klar for drift i løpet av mars.