Bild: Verkstaden i Hässleholm där alla 111 Öresundståg underhålls.

Mantena kommer att fortsätta underhålla Öresundstågen fram till och med december 2030 i samarbete med VR Sverige.

Öresundstågsystemet består av 111 fordon av typen X31 som bland annat trafikerar sträckan mellan Malmö och Köpenhamn med täta avgångar. Tågen underhålls vid en modern och effektiv verkstad i Hässleholm.

– Vi är mycket glada över att kunna fortsätta underhålla Öresundstågen de kommande fem åren, säger Arne Roland, VD för Mantena. – Detta kontrakt bekräftar vårt goda samarbete med Öresundståg och är ett strategiskt viktigt kontrakt för Mantena som Nordens kompetenscenter för underhåll av järnvägsfordon.

Mantena har underhållit X31-tågen sedan 2020, först i samarbete med SJ och sedan i ett direkt kontrakt för Öresundståg. Nu kommer tågen att underhållas i samarbete med VR, den finska tågoperatören, som har vunnit flera tågkontrakt de senaste åren.

– Vi ser verkligen fram emot samarbetet med VR de kommande fem åren, säger Marcus Jansson, VD för Mantena Sverige AB. – Vi har lärt känna varandra väl genom detta anbudsarbete och är imponerade av deras fokus på utveckling, bra lösningar och helhetstänk.

Tilldelningsbeslutet kan överklagas inom tio dagar efter att det har offentliggjorts.

Kontaktperson:
Silje Holestøl
silje.holestol@mantena.org
tel: +47 982 41 105

 

Om Mantena
Mantena är Nordens kompetenscenter för underhåll av järnvägsfordon. Vi underhåller och reparerar spårburna fordon, maskiner och komponenter för flera järnvägsbolag i Norden. Som en oberoende totalleverantör av underhåll och tekniska tjänster kan vi åta oss alla typer av uppdrag – från mindre rutinuppgifter till de stora och komplexa uppdragen. Vi skräddarsyr optimala lösningar för våra kunder, vilket bidrar till bra reseupplevelser, kostnadseffektiv drift och förlänger livslängden på tågmaterielen. Mantena omsätter cirka 144 miljoner euro och har cirka 850 anställda.

Om VR Sverige
VR har i generationer hjälpt resenärer och gods att komma fram till sina destinationer i Finland. VR tog, med förvärvet av den svenska verksamheten inom Arriva, det första steget in i Sverige 2022 då man började köra upphandlad kollektivtrafik i flera regioner. I maj 2024 tog de nästa steg och köpte snabbtågsverksamheten MTRX, en dynamisk uppstickare med Sveriges nöjdaste tågresenärer. VR ägs av den finska staten och är specialiserade på att göra hållbar järnvägstrafik och kollektivtrafik mer populär. Omsättningen 2023 var 1,2 miljarder euro med cirka 9 100 medarbetare.

Om Öresundståg
Öresundståg är ett gemensamt regional-tågsystem med tågtrafik i de två länderna Sverige och Danmark och trafikerar regionala sträckor i de sex sydsvenska länen Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.