Foto: VY

Den kalde vinteren gikk hardt ut over toghjulene, som ble byttet på løpende bånd hos Mantena. CargoNet fullroser innsatsen, som gjorde at godset deres kom fram som planlagt. 

– Samarbeidet med Mantena fungerer veldig bra. Det handler både om menneskene som skrur på vognene, og om dem som leder dem. Det er fantastiske folk som står på, og som hopper når vi sier hopp, sier Kristoffer Strand, driftssjef for lokomotiv og vogn i CargoNet.  

Norges største transportør av gods på jernbane har en flåte på nærmere 1000 vogner, som Mantena sørger for å holde på skinner. Det er ekstra krevende i vintersesongen, når snø, is og kuldegrader går hardt utover togmateriell. At årets vinter var ekstra kald og lang, gjorde den desto mer utfordrende.  

Is gir slitte hjul  

Thomas Bakkejord, kontraktsjef for godsvogner i Mantena, forteller at toghjulene er særlig utsatt for hjulslag i de kalde månedene.

– Når bremsestellet blir tettpakket med snø og is, låser hjulene seg når man bremser. Da sklir man med låste hjul på skinnegangen, slik at hjulet blir slitt og får et flatt parti, forklarer han.

Mantenas verksted i Oslo, Trondheim og Narvik fikk med andre ord noen ekstra hektiske vintermåneder. God planlegging og kommunikasjon gjorde likevel at de kunne holde oppe det høye trykket som krevdes. Fra januar til mars byttet Mantena til sammen 1029 hjul på CargoNets egne vogner, mot 871 året før.   

Les mer om vinterens arbeid i Jernbanedirektoratets artikkel.  

– At verkstedene leverer bra, er kjempeviktig for oss, for inntektene våre kommer fra de vognene. Denne vinteren har vært en av de tøffeste vi har opplevd, men vi har likevel klart å kjøre produksjonen som vi skulle. Det er vi veldig fornøyde med, konstaterer Strand i CargoNet. 

STORPRODUKSJON: Mantenas verksted leverte varene i en travel vinter.

– Fremoverlente og god dialog  

Det er Mantenas verksted på Grorud som står for vedlikeholdet og reparasjonene av hjulene. Hjulbyttene skjer i hovedsak på verkstedene på Alna i Oslo og i Narvik, i tillegg til noe i Trondheim. Denne sesongen har imidlertid de fleste vognene gått til Alna, fordi banestrekningen til Narvik har vært stengt som følge av malmtog-avsporingen.

– Vi har hatt en tydelig avtalt kapasitet med kunden, og klart å rigge oss bra på Grorud – slik at vi har kunnet levere nok hjul til førstelinja på Alna. I tillegg har vi hatt nok hjulskiver på lager, sier Bakkejord, som skryter av kommunikasjonen og samarbeidet med Cargonet.

Strand stemmer i: 

– Mantena er fremoverlente, og vi har en god dialog hver eneste dag. Det er raske beslutninger begge veier.  

Etter vinterens innsats tok han og CargoNets materielldirektør med seg ei kake til Alna som takk. 

– De fortjener en klapp på skulderen – både Mantena i Oslo, Trondheim og Narvik. Uten dem fungerer ikke vi.

Det avtalte årlige volumet er i dag på 2000 hjul pluss 10 prosent. Nå jobber CargoNet og Mantena sammen for å øke kapasiteten ytterligere til neste vintersesong. 

– Målet er å bytte enda flere hjul på enda kortere tid, slik at vi trenger færre innleide reservevogner, og dermed kan øke lønnsomheten.