Fire norske togsett ble lørdag 24. februar overrakt til representanter fra det ukrainske statlige jernbaneselskapet, Ukrzaliznytsia, i Mantenas verksted på Grorud. Mantena har klargjort togene, som nå får et nytt liv i det krigsrammede landet 

De fire dieseltogsettene av type 92, som ikke lenger kjører på norske skinner, skal nå leve videre på den ukrainske jernbanen. Jernbanen som transportmiddel har vært avgjørende i krigen mot Russland, og bidratt med transport av materiell, mat, militært personell og ikke minst sivilbefolkning. Vi i Mantena er imponerte over innsatsen til våre jernbanekollegaer i Ukraina. 

Togsettene ble overrakt til medarbeidere i det ukrainske statlige jernbaneselskapet Ukrzaliznytsia, i Mantenas verkstedshall på Grorud. De skal nå få opplæring i vedlikehold, drift og kjøring av togene av Mantena og SJ Nord. Til stede var blant annet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

– Det er veldig mye du kan bruke tog til, og derfor kan toget både direkte og indirekte bidra til at Ukraina opprettholder viljen til å stå imot. Og vi sier jo hver dag, men ikke minst nå som det er toårsdagen på fullskala invasjonen, at Ukrainas kamp er også vår kamp, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Mantena har klargjort togene som skal til Ukraina, på oppdrag fra Norske tog, som eier togsettene. På verkstedet Marienborg i Trondheim er det blitt utført lett og tungt vedlikehold, som sikrer at togene kan gå 200 000 kilometer før neste tunge vedlikehold.

– Togvedlikehold er en viktig del av et lands beredskap og infrastruktur. Dette oppdraget viser hvordan godt vedlikehold forlenger levetiden til togmateriell og sørger for tilgang til viktig transportmateriell også i krisetider. For oss i Mantena har oppdraget med å klargjøre togene som skal til Ukraina vært svært meningsfullt, sier Silje Holestøl, Direktør Strategi og bærekraft i Mantena 

Type 92 er et tyskprodusert diesel-motorvognsett som ble levert i 1984 og 1985. De nesten 40 år gamle togsettene som de siste årene har gått i trafikk hos SJ, er nå i stor grad erstattet av den nyere type 76. Godt vedlikehold gjør imidlertid at de kan gjøre jobben i flere år til.  

Det er Norske tog og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som har sørget for klargjøring av togene, transport av tog og materiell og opplæring av ukrainsk togpersonell. I prosessen bidrar også SJ Norge, DSV Norge og Mantena. Den norske tog-donasjonen skal benyttes vest i Ukraina, hvor det er infrastruktur med samme sporbredde som i Norge.

– Det at Mantena har gjennomført dette vedlikeholdet betyr utrolig mye. Togene har vært godt vedlikeholdt over tid, men vi gjør nå en finish på dem, slik at de er i skikkelig god stand. Det skal Mantena, og alle folkene som jobber i Mantena ha stor ære for at de har bidratt med, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.