Etter en utvendig oppgradering hos Mantena, kan nå Flytogets passasjerer fraktes i togsett som ser flunkende nye ut. Flytoget roser både resultatet og prosessen.

 

 

Togene av type 71 har vært med Flytoget siden den første turen i 1998. Selv om de har fraktet Norges mest fornøyde passasjerer til og fra Oslo lufthavn i et kvart århundre, er det ingenting som framstår utdatert ved togsettene. Det takker Flytoget deres vedlikeholdspartner Mantena for.  

Freshe tog gir fornøyde kunder 

– Vi finansierer driften vår med billettinntekter, og opererer på samme linje som konkurrerende togselskap, men uten statsstøtte. Det gjør at vi er avhengige av fornøyde kunder. Da må vi ha en høy standard og skille oss ut fra konkurrentene. At togene er hele, freshe og rene, er en viktig del av det.  

Det slår vedlikeholdssjef i Flytoget, Knut Erik Kristiansen, fast.  

Ikke minst er punktlighet viktig for selskapet.

– Forsinkelser kan ofte skyldes utfordringer med infrastruktur, men det skal i alle fall ikke stå på våre tog at kunden ikke når flyet sitt. Da er nettopp godt vedlikehold avgjørende, sier Kristiansen, og legger til:

– Godt vedlikehold er selvsagt også viktig i et bærekraftperspektiv, fordi det forlenger levetiden til togene.  

Nord-Europas største lakkhall  

Etter mange år på skinnene hadde finishen begynt å falme på de populære togene. Flytoget ønsket derfor å gjøre en «total makeover» hos Mantena – noe som også ble gjort for drøyt ti år siden. Etter to uker med blant annet trykkluftstesting, har togene én etter én tilbragt to uker i Nord-Europas største lakkhall på Grorud.  

Her har blant annet begge frontene, plogene og de oransje stripene rundt dørene blitt lakkert, dørene har fått ny folie, og alle stigtrinnene er blitt lakkert og fått nye stigtrinnsplater. Resultatet er skinnende blanke tog som ser nye ut – og som er klare for mange flere år på skinnene.  

 – I den 113 meter lange lakkhallen vår er det plass til et fullt togsett, som gjør at jobben kan gjøres svært effektivt. Samtidig er de andre avdelingen samlet under ett tak, noe som gjør at kundene har tilgang på alle tjenestene de trenger, forteller Magnus Sagplass, kontraktssjef for Overflate i Mantena.  

Fleksible og løsningsorienterte  

I begynnelsen av mai kjører det siste av totalt 15 tog ut av lakkhallen, og Flytoget er storfornøyde med både resultatet og samarbeidet underveis.

– Mantena har vært veldig fleksible og løsningsorienterte i hele prosessen. Har vi hatt behov for et tog et par dager tidligere enn avtalt, har de løst det – og har de hatt utfordringer med å levere noe på tid, har vi hatt en god dialog, slik at vi har kunnet tilpasse oss. Det er en veldig smidig gjeng som er lette å samhandle med, sier Kristiansen.

Sagplass i Mantena gjengjelder rosen:

– Flytoget er en fantastisk kunde å samarbeide med.

Kristiansen trekker også fram kompetansen og plasseringen som en stor gevinst for Flytoget. Fra deres tekniske base i Lodalen, er veien kort til Mantenas verksted på Grorud.  

– Å ha et så stort og fleksibelt verksted så nærme, er alfa og omega for oss. Mantena har både bred kompetanse og kapasitet til å ta imot oss – enten det gjelder komplekse oppgaver eller løpende skadeutbedringer. Alle henvendelser blir tatt seriøst imot, noe vi setter stor pris på.