Stadig flere turister vil oppleve den vakre Flåmsbana. forbereder Mantenas erfarne medarbeidere seg å holde togene på skinner i en hektisk sommersesong.

Togturen mellom Flåm og Myrdal er blitt beskrevet som en av verdens mest spektakulære – og er en av de mest populære turistattraksjonene i Norge.

På den drøyt to mil lange strekningen kan turister oppleve skummende fossefall, stupbratte fjellsider og en rekke imponerende utsiktspunkter – alt sammen mens de transporteres på en bærekraftig måte.

Foto: Torild Moland / Visit Norway

Drømmejobb med tette bånd  

Mantenas medarbeidere sørger for at de fem lokomotivene og 13 vognene holdes i trafikk på Flåmsbana gjennom året. 

– Dette er en drømmejobb, konstaterer leveranseleder Tore Nilsen. 

Sammen med de andre kollegene ukependler han fra Bergen til Flåm, hvor de går i tre- og firedagers-turnuser. I Flåm har medarbeiderne egne
rom, og spiser måltidene sammen på et velferdshus. Slikt blir det tette bånd av.

– Vi har et utrolig godt miljø her, og er som en familie – både Mantena, Vy og Flåm utvikling. Vi er på fornavn med konduktører og lokførere, og blir invitert med på julebord og kakefester, forteller Nilsen.

Gir opplevelser for livet
De siste månedene har det blitt ekstra mange kakemarkeringer, etter at passasjertallet har slått stadig nye rekorder. Nå gjør de seg klare for en travel høysesong.

– I sommersesongen går det i ett. Vi legger ukeplaner for hvordan materiellet skal vedlikeholdes, men får du et avvik, må du klare å hente deg inn. Det er hektiske dager, fastslår Nilsen.  

I høysesongen foregår vedlikeholdet hovedsakelig på kveld og natt, mens det skjer på dagtid i lavsesongen. Uansett er evnen til å stille opp på kort varsel når noe uforutsett skjer, viktig.  

– Folk fra hele verden kommer til Norge for å ta Flåmsbana. Mange av dem har kanskje bare én sjanse i livet til å oppleve turen. Vi i Mantena sørger for at materiellet er sikkert, og at kvaliteten svarer til passasjerenes forventninger. Det er en viktig jobb, konstaterer han.   

60 år gamle tog krever erfarne fagfolk 

Det er lokomotiv av typen EL18 og vogner av type 3 – hvor den eldste er fra 1963 – som går i trafikk på Flåmsbana. Med godt vedlikehold går togene i år etter år. Nilsen legger imidlertid ikke skjul på at det byr på ulike utfordringer å jobbe med så gammelt materiell.

– Vi har god kommunikasjon med jernbanemuseet på Hamar når det gjelder deler, smiler han.

Mantenas lange og brede erfaring med ulike typer togmateriell er utvilsomt også en fordel når man må finne løsninger. Selv har Nilsen 40 år bak seg i samme bedrift. 

– Gjengen her er utrolig erfarne og flinke på det de gjør. Står vi fast, tar vi en telefon til ringrevene i Mantena i Oslo. Vi løser det alltid.