GODA RESULTAT: Här inspekterar revisorn Sverre Thorstad från NEMKO och Gunnar Eidal kontrollmärket på pallställ hos Mantena i Sundland.

Efter en omfattande genomgång har nu Mantena förnyat sina ISO-certifikat. Revisorn fann inga avvikelser under den grundliga revisionen och berömmer det han såg.

Ett ISO-certifikat säkerställer för kunden att vi som leverantör har en välstrukturerad och systematisk verksamhet med god kontroll. Detta är något som blir allt viktigare för många. Vi är mycket nöjda med att vi nu har förnyat certifikaten utan avvikelser i revisionen, säger Roy Vidar Sannerhaugen, chef för Kvalitet-, Hälsa-, Miljö- och Säkerhet (KHMS) på Mantena.

Mantena är certifierat enligt de välkända standarderna ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015, som täcker kvalitets- och miljöledning (se faktaruta). För att bibehålla dessa certifikat genomför NEMKO årliga revisioner. Certifikaten gäller i tre år, och under hösten genomfördes en omcertifiering med 11,5 dagars noggrann granskning av hela organisationen.

 

Bra struktur på arbetet
Revisionen inleddes med granskning av den centrala ledningen och administrationen, innan verkstäderna inspekterades. Mantenas KHMS-avdelning var aktiv genom hela revisionsrundan och stödde den lokala ledningen under processen.

KONTROLLERAR ARBETSPROCESSERNA: Kent Jensen visar revisorn hjulsvarvningsprocessen i Stavanger.

Revisorn från NEMKO, Sverre Thorstad, var mycket nöjd med vad han såg och noterade inga avvikelser från standardkraven.

– Mantena har ett robust ledningssystem med tydliga processbeskrivningar och dokumentation. Det finns en enhetlig struktur genom hela företaget, och Mantena visar starkt ledarskap både under revisionen och i möten, konstaterar han.

Att granska företagsprocesser och kontrollera dokumentationen är centralt i en revision. Ansvarsområden, riskhantering, utrustningskontroller, renhållning, kompetens och medarbetartillfredsställelse är några av de områden som revisorn bedömer. Även kundfokus är en viktig del av standarden.

 

– Mantena visar god systematik för att uppfylla KPI gentemot kunder och andra kontaktpunkter, tillägger revisorn.

Han lyfter också fram det värdeavtal som nyligen undertecknats av medarbetarna vid Mantena Marienborg i Trondheim, vilket ska motivera dem att följa Mantenas vision och värderingar.

– Ett sådant värdeavtal ger riktning åt arbetsmiljö och effektivitet, säger Thorstad.

FAST PUNKT: Hantering av kemikalier är alltid ett återkommande tema vid dessa revisioner.

 

Engagerade och kompetenta medarbetare
Revisionen resulterade även i några förslag till förbättringar, som Mantena nu kommer att arbeta med för ytterligare utveckla sin verksamhet. KHMS-chefen berömmer genomförandet av revisionen.

– Organisationen var väl förberedd och engagemanget stort. Ett engagerat och kompetent team visade hur vi arbetar och har kontroll, både administrativt och praktiskt, säger Sannerhaugen.

 

 

 

 

 

NÖJD: Roy Vidar Sannerhaugen, KHMS-chef på Mantena.

 

 

FAKTARUTA:
Detta innebär ISO-certifikaten

ISO 9001:2015 – Kvalitetsledning
Syfte: Säkerställer att produkter och tjänster uppfyller kundkrav och lagar samt främjar kontinuerlig förbättring av processer.

Kärnprinciper:

  • Kundfokus
  • Ledarskap och medarbetarinvolvering
  • Processbaserad metod

Fördelar: Ökad kundnöjdhet, förbättrad effektivitet och bättre riskhantering.

ISO 14001:2015 – Miljöledning
Syfte: Ger riktlinjer för att förbättra organisationens miljöarbete.

Kärnprinciper:

  • Identifiering och kontroll av miljöpåverkan
  • Efterlevnad av lagar och regler
  • Kontinuerlig förbättring av miljöprestanda

Fördelar: Bättre resursanvändning, kostnadsbesparingar och förbättrat rykte.