Underhållsleverantören Mantena har startat ett spännande samarbete med optimeringsgruppen hos Norges forskningsråd för systembaserat underhåll.
Projektet har fått namnet RailCBM och ska bidra till att öka företagets kompetens inom tillståndsestimering och tillståndsförutsägbarhet av komponenter till järnvägsfordon.
Det treåriga pionjärprojektet är bland annat aktuellt för Öresundsavtalet, där Mantena är totalleverantör för underhåll av tåg som kör i södra Sverige och Öresundsområdet.
Läs mer om Öresunds-avtalet här:
Utveckling av prototyp
Systemingenjör Petter Lefoka är ansvarig för test och mätningsystem i Mantena. Han berättar att projektet är en viktig del i företagets fokus på framtidens järnväg.
– För att ta nya steg inom underhåll av järnvägsfordin är det nödvändigt att se på systemen som ligger bakom. Därför är detta ett viktigt projekt, inte bara för oss, utan för hela branschen. Ett av de viktigaste målen är att utveckla en prototyp på tillståndsbaserat underhållsprogram, så kallad Condition Based Maintenance Program, därav namnet Rail CBM. Ett annat mål är att utvecklingen av algoritmer för estimering av tillstånd för komponenter i boggier.
– I projektet samlar vi data från flera källor, bland annat olika mätningssystem och dynamisk testbänk på verkstad på Grorud. Vi jobbar också för att installera vibrationssensorer på tåg i trafik för att testa algoritmer på komponenter i drift. Vibrationsanalyserna gör att vi kan gå genom tal från våra maskiner för att begränsa oönskade vibrationer och temperatur.
Utvecklande samarbete
Daniel Palhazi Cuervo är forskare på Norges forskningsråd. Han talar gott om samarbetet med Mantena.
– Norges forskningsråd har haft ett långt samarbete med järnvägssektorn och vi ser att tillståndsbaserad underhåll är en av de mest lovande vägarna för forskning. Genom att utveckla teknologin ytterligare förväntar vi oss att avsevärt minska underhållsbehov och effektivisera tågverksamhet. Vi är glada över samarbetet med Mantena som banar vägen till en bättre och mer hållbar järnvägssektor.