Norske Tog og SJs 43 år gamle Di4-lokomotiv står foran en omfattende oppgradering. Mantena i Trondheim har fått oppgaven, som vil kreve både erfaring og sjeldne deler.  

Di4-lokomotivene frakter reisende dag og natt på Nordlandsbanen, og har stått i trofast tjeneste siden 1981.

På sikt skal de erstattes av nye, lange motorvognsett, men enn så lenge sørger Mantenas vedlikehold for at de 43 år gamle lokomotivene gjør jobben i nord.

Nå står diesellokomotivene imidlertid foran en stor revisjon for å møte kravene til å ferdes på norske skinner – en oppgave Mantena på Marienborg i Trondheim er blitt tildelt. Norske Tog eier lokomotivene, mens SJ er operatør. 

Lang leveringstid på deler  
– Denne revisjonen er en meget omfattende jobb. Den innebærer at vi plukker alt fra hverandre, kontrollerer alle deler og skifter det som må skiftes i henhold til revisjonsforskriftene, forteller Geir Helge Austberg, kontraktansvarlig i Mantena.

Nå bygger Mantenas avdeling på Marienborg opp kapasiteten for å gjennomføre den store revisjonen, både gjennom ekstern rekruttering og interne omrokkeringer.   

– Denne kontrakten betyr at vi opparbeider oss både kapasitet og kompetanse som vil være verdifull for andre oppdrag. Det er svært viktig for Mantena at vi har en enhet som er spesialist på dieselmateriell, konstaterer Austberg. 

Drar nytte av lang erfaring
Lokomotivene ble produsert i Tyskland for 43 år siden – noe som gjør at delene kan være vanskelig å oppdrive.

– Siden vi har lang erfaring med disse togtypene, har vi en del komponenter på lager selv. Vi må i tillegg bestille deler fra USA, hvor det kan være opptil åtte måneders ledetid. Da gjelder det å være ute i god tid med å legge inn bestillingene, fastslår Austberg.

MODEN FOR MAKEOVER: Di4-lokomotivene ble produsert i Tyskland for 43 år siden.

Det er 14 år siden lokomotivene var gjennom en lignende overhaling. 

– Vi har fortsatt to–tre medarbeidere med erfaring fra forrige runde, som blir viktig i denne revisjonen. Uansett har vi god dieselkompetanse på avdelingen, og erfarne mekanikere og elektrikere som virkelig er gode i faget sitt, konstaterer han.

Austberg forteller at Mantena allerede er i gang med enkelte av revisjonspunktene på det ene lokomotivet, som en del av det ordinære vedlikeholdsarbeidet. Det store arbeidet starter imidlertid opp i høst, og første lokomotiv skal etter planen være ferdig våren 2025. Det er totalt fem lokomotiver av denne typen, men trolig skal kun tre av dem gjennomgå den omfattende revisjonen.

Tett og godt samarbeid
Halvard Tallerud, fungerende materielldirektør i SJ, roser samarbeidet med Mantena og Norske Tog.

– Vi har et tett og godt samarbeid som fungerer bra. Vi er løsningsorienterte og snakker godt sammen – og alle partene har samme forståelse av hvorfor vi gjør de ulike tiltakene, sier Tallerud.