Bilde: Verkstedet i Hässleholm hvor alle 111 Öresundståg vedlikeholdes.

Mantena skal fortsette å vedlikeholde Öresundstogene frem til og med desember 2030 i samarbeid med VR Sverige.

Öresundstågsystemet består av 111 tog av typen X31 som blant annet går mellom Malmö og København i tette intervaller. Togene vedlikeholdes ved et moderne og effektivt togverksted i Hässleholm.

– Vi er svært glade for å kunne fortsette å vedlikeholde Öresundstogene de neste fem årene, sier Arne Roland, administrerende direktør i Mantena. – Denne kontrakten bekrefter vårt gode samarbeid med Öresundståg og er en strategisk viktig kontrakt for Mantena som nordisk kompetansehus for vedlikehold av jernbanekjøretøy.

Mantena har vedlikeholdt X31 togene siden 2020, først i samarbeid med SJ, og deretter i en direktekontrakt for Öresundståg. Nå skal togene vedlikeholdes i samarbeid med VR, den finske togoperatøren, som har vunnet flere togkontrakter de siste årene.

– Vi ser virkelig frem til samarbeidet med VR de neste fem årene, sier Marcus Jansson, VD i Mantena Sverige AB. – Vi har blitt godt kjent gjennom dette anbudsarbeidet og er imponerte over deres fokus på utvikling, gode løsninger og helhetstenking.

Tildelingsbeslutningen kan påklages innen ti dager etter at den er offentliggjort.

Kontaktperson
Silje Holestøl
silje.holestol@mantena.org
tlf: +47 982 41 105

 

Om Mantena
Mantena er Nordens kompetansehus for vedlikehold av jernbanekjøretøy. Vi vedlikeholder og reparerer skinnegående kjøretøy, maskiner og komponenter for en rekke jernbaneselskaper i Norden.

Som en uavhengig totalleverandør av vedlikehold og tekniske tjenester kan vi påta oss alle oppdrag – fra mindre rutineoppgaver til de store og sammensatte oppgavene. Vi skreddersyr optimale løsninger for kundene våre, som bidrar til gode reiseopplevelser, kostnadseffektiv drift og forlenger togmateriellets levetid. Mantena omsetter for om lag 144 millioner euro, med ca. 850 medarbeidere.

Om VR Sverige
VR har i generasjoner hjulpet passasjerer og gods med å nå sine destinasjoner i Finland. Med kjøpet av Arrivas svenske virksomhet i 2022 tok VR sitt første skritt inn i Sverige og begynte å kjøre anbudsbasert kollektivtrafikk i flere regioner. I mai 2024 tok de neste skritt og kjøpte høyhastighetsoperatøren MTRX, en dynamisk utfordrer med Sveriges mest fornøyde togpassasjerer. VR er eid av den finske staten og er spesialiserte på å gjøre bærekraftig jernbanetrafikk og kollektivtrafikk mer populært. Omsetningen i 2023 var på 1,2 milliarder euro, med cirka 9 100 ansatte.

Om Öresundståg AB
Öresundståg er et felles regionaltogsystem med togtrafikk i både Sverige og Danmark, og betjener regionale ruter i de seks sørsvenske fylkene Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge, Kalmar og Kronoberg.