GODE RESULTATER: Her inspiserer revisor Sverre Thorstad fra NEMKO og Gunnar Eidal kontrollmerket på pallereoler hos Mantena på Sundland.

Etter en omfattende gjennomgang har nå Mantena fornyet ISO-sertifikatene sine. Revisoren fant ingen avvik i den grundige revisjonen, og roser det han fikk se.  

– Et ISO-sertifikat forsikrer kunden om at vi som leverandør har god struktur og systematikk, og ikke minst kontroll på virksomheten. Dette er noe stadig flere stiller krav til. Vi er veldig fornøyde med at vi nå har fornyet disse sertifikatene, uten noen avvik i revisjonen. 

Det sier Roy Vidar Sannerhaugen, KHMS-direktør i Mantena. 

Mantena er sertifisert etter de anerkjente standardene ISO 9001:2015 og ISO 14001:2015, som handler om kvalitetsledelse og miljøledelse (se faktaboks). For å opprettholde disse sertifikatene blir virksomheten hvert år revidert av sertifiseringsselskapet NEMKO. Sertifikatene har en varighet på tre år, og i høst var det tid for resertifisering og 11,5 dager med grundig revisjon av alle områdene i organisasjonen.  

God struktur på arbeidet
Revisjonen startet med sentral ledelse og administrasjon, før verkstedene ble gjennomgått. Mantenas avdeling forkvalitet, helse, miljø og sikkerhet (KHMS) var med på hele revisjonsrunden, og bisto lokal ledelse med gjennomføringen. 

SJEKKER ARBEIDSPROSESSENE: Kent Jensen viser revisor hvordan hjuldreiing foregår i Stavanger.

 

Revisor i NEMKO, Sverre Thorstad, var godt fornøyd med det han fikk se, og fant ingen avvik fra standardens krav. 

– Mantena har et godt ledelsessystem, med tydelige prosessbeskrivelser og tilhørende dokumenter. Det er en tydelig og konform struktur gjennom hele virksomheten. Mantena har også et høyt ledelsesfokus på revisjonen og på revisjonsmøtene, poengterer han. 

Å undersøke hvordan selskapet jobber, og hvordan prosessene fungerer – og kontrollere dokumentasjonen på dette – står sentralt i revisjonen. Tydelige ansvarsområder, risikostyring, kontroll på utstyr, renhold, kompetanse og medarbeidertilfredshet er blant punktene som revisoren vurderer. Også kundefokus står sentralt i standarden.  

 

– Mantena viser til god systematikk for å overholde KPI-er mot kunder og øvrige kontaktpunkter, påpeker revisoren.  

FAST PUNKT: Kjemikalier er alltid tema på slike revisjoner.

Han trekker også frem verdiavtalen som medarbeiderne på Mantena Marienborg nylig har signert. Denne skal motivere til å etterleve – og få eierskap til – Mantenas visjon og verdier. 

– En slik verdiavtale setter retning for arbeidsmiljø og effektivitet, konstaterer Thorstad.  

 

Engasjerte og kompetente
Revisjonen ga også noen innspill til forbedringer, som Mantena vil jobbe med fremover for å løfte seg ytterligere. KHMS-direktøren roser gjennomføringen av revisjonen.  

– Organisasjonen var godt forberedt, og deltakelsen var god. En engasjert og kompetent gjeng demonstrerte hvordan vi jobber og har kontroll – både administrativt og praktisk, sier Sannerhaugen.  

 

FORNØYD: Roy Vidar Sannerhaugen, KHMS-direktør i Mantena.

 

 

 

 

FAKTABOKS

ISO 9001:2015 – Kvalitetsledelse
Formål: Skal sikre at produkter og tjenester oppfyller kundens krav og reguleringer, samt kontinuerlig forbedring av prosesser.  

Kjerneprinsipper: 

  • Kundefokus 
  • Lederskap og involvering av ansatte 
  • Prosessorientert tilnærming 

Fordeler: Økt kundetilfredshet, forbedret effektivitet og bedre risikostyring.  

 

ISO 14001:2015 – Miljøledelse
Formål: Gir retningslinjer for organisasjoner som ønsker å forbedre sitt miljøarbeid.  

Kjerneprinsipper:  

  • Identifisering og kontroll av miljøpåvirkninger 
  • Overholdelse av lovgivning og reguleringer 
  • Kontinuerlig forbedring av miljøprestasjonene 

Fordeler: Bedre ressursbruk, kostnadsbesparelser og forbedret omdømme.