Page 91 - Mantena Årsrapport 2021
P. 91

 Transaksjoner med nærstående
Mantena har transaksjoner med selskaper eller organer som er nærstående til selskapets eier staten. Blant annet er Vygruppen AS og Flytoget AS vesentlige kunder for Mantena. Videre er Bane NOR en vesentlig kunde og leverandør til Mantena. Avtalene med disse anses å være på vanlige forretningsmessige vilkår. Det er ikke vesentlige transaksjoner med styremedlemmer, ledende personer eller nærstående av disse.
Avvik fra anbefalingen: Ingen
PUNKT 5 AKSJER OG OMSETTELIGHET
Selskapets vedtekter inneholder ikke bestemmelser som begrenser aksjens omsettelighet.
Mantena AS er eiet 100 prosent av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet. Det omsettes ikke aksjer i Mantena på eller utenfor offentlig markedsplass.
Avvik fra anbefalingen: Ingen
PUNKT 6 GENERALFORSAMLING
Generalforsamlingen er selskapets øverste myndighet. Staten som eier utøver sin eiermakt på selskapets generalforsamling.
Innkalling
Ordinær generalforsamling avholdes hvert år innen utgangen av juni. Innkalling til generalforsamling sendes ut senest 14 dager før generalforsamlingen. Styret sørger for innkalling til generalforsamlingen.
På grunn av at Mantena er 100 prosent eiet av staten v/ Nærings- og fiskeridepartementet anses ikke NUES’ anbefaling knyttet
til offentliggjøring av innkalling og sakspapirer på selskapets nettsider å være relevant.
Deltagelse
På generalforsamlingen deltar, i tillegg til representanter fra Nærings- og fiskeridepartementet, styreleder og administrerende direktør/CEO. I tillegg deltar Mantena sin eksterne revisor.
Riksrevisjonen varsles om generalforsamlingen og har rett til å være til stede. Selskapet har ikke som krav at hele styret er til stede på generalforsamlingen, men hele styret inkludert ansattrepresentanter er invitert og har anledning til å møte.
Gjennomføring
Generalforsamlingen åpnes av styrets leder. Generalforsamlingen velger møteleder.
Protokoll fra generalforsamlingen gjøres tilgjengelig på selskapets nettside.
Avvik fra anbefalingen: På grunn av eierforholdene er det flere av punktene i NUES’ anbefaling som ikke anses relevante på dette punktet. Det er videre ikke satt krav om at alle styremedlemmer er til stede på generalforsamlingen.
PUNKT 7 VALGKOMITÉ
Staten som eneeier har rett til å velge de aksjonærvalgte styremedlemmene. Selskapet har derfor ikke valgkomité.
Avvik fra anbefalingen: Selskapet har ikke valgkomité.
PUNKT 8 STYRE – SAMMENSETNING OG UAVHENGIGHET
Staten som eier er ikke representert i Mantenas styrende organer. En av de viktigste oppgavene for staten som eier, er derfor å sikre at selskapet har et kompetent styre med riktig kompetanse og som også evner å håndtere de til enhver tid strategiske utfordringene som selskapet står overfor.
Pr. 31.12.2021 har Mantena i alt åtte styremedlemmer, herav fem aksjonærvalgte og tre ansattvalgte representanter. Nærings- og fiskeridepartementet velger de aksjonærvalgte styremedlemmene. Styremedlemmene velges normalt for to år. Ansattrepresentanter velges ved at valg avholdes hvert 2. år.
De ansatte har tre representanter i styret. Det er i tillegg valgt fem vararepresentanter til disse. Valg av ansattrepresentanter har etter krav fra fagorganisasjonene de senere år blitt gjennomført som et forholdstallsvalg, hvor det stemmes på lister i stedet for enkeltkandidater.
Styremedlemmene som velges av de ansatte blir likeverdige styremedlemmer med de samme rettigheter og ansvar som de aksjonærvalgte styremedlemmene. Ansattrepresentantene representerer alle ansatte i selskapet og velges for to år.
Ledende personer er ikke medlem av styret. Alle styrets medlemmer er uavhengige av ledende personer og vesentlige forretningsforbindelser. Anbefalingen om at to styremedlemmer bør være uavhengige av hovedaksjonær anses ikke relevant.
I selskapets årsrapport opplyses det om antall avholdte styremøter i løpet av regnskapsåret, og for styremedlemmenes kompetanse.
Avvik fra anbefalingen: På grunn av at selskapet er heleid av staten er det punkter i anbefalingen som ikke anses å være relevante
for Mantena. Det opplyses ikke om hvor mange styremøter hvert enkelt styremedlem har deltatt på. Ellers er det ingen avvik.
Årsrapport 2021 91


































































   89   90   91   92   93