Page 90 - Mantena Årsrapport 2021
P. 90

 ERKLÆRING OM EIERSTYRING OG SELSKAPSLEDELSE
Mantena AS som er 100 prosent eid av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet, følger den til enhver tid gjeldende norske anbefaling for eierstyring og selskapsledelse (NUES-anbefalingen) innenfor de rammer og med de begrensninger organisasjonsform og eierskap setter.
Denne erklæringen om eierstyring og selskapsledelse er avgitt av styret i Mantena. Erklæringen inneholder en samlet redegjørelse for etterlevelsen av NUES-anbefalingen. Etterlevelsen skjer på bakgrunn av et «følg eller forklar»-prinsipp i henhold til de 15 punktene i anbefalingen som angitt nedenfor.
PUNKT 1 REDEGJØRELSE FOR EIERSTYRING OG SELSKAPSLEDELSE
I henhold til statens prinsipper for god eierstyring (jf. Meld St. 8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper – Bærekraftig verdiskaping) skal det være åpenhet knyttet til statens eierskapsutøvelse og statseide selskapers virksomhet. Som eier forvalter staten store verdier på vegne av fellesskapet. Åpenhet har blant annet betydning for tilliten til det statlige eierskapet og imøtekommer også et demokratisk hensyn ved at allmennheten får tilgang til informasjon. Ansvaret for åpenhet påligger både staten som eier og selskapene, og staten som eier forventer at selskaper med statlig eierandel er åpne om viktige forhold knyttet til selskapet slik at aksjeeiere og øvrige interessenter løpende
kan vurdere selskapenes virksomhet, resultater, utvikling og måloppnåelse.
Mantenas prinsipper for eierstyring og selskapsledelse samsvarer i all hovedsak med Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse av 14. oktober 2021. Avvik fra anbefalingen omtales under hvert punkt.
Avvik fra anbefalingen: Ingen
PUNKT 2 VIRKSOMHET
Mantena sitt vedtektsfestede formål er å drive «vedlikeholds- og verkstedtjenester til transportselskaper i Norden og lignende aktiviteter».
Mantena har definert tre grunnleggende verdier som selskapet skal kjennetegnes av. Mantena sine verdier er tillit, effektivitet og innovasjon. Sammen med Mantena sin forretningsidé og visjon skal disse verdiene ligge til grunn for mål og strategier, og benyttes i hele selskapet.
Medarbeidere i Mantena har gjennom sitt arbeid kontakt med kunder, leverandører og kollegaer. For å sikre en enhetlig og profesjonell opptreden, er det utarbeidet etiske retningslinjer som støtter en bærekraftig virksomhet. Disse gjelder for alle medarbeidere. De etiske retningslinjene, inklusive retningslinjer
for innkjøp, selskapets sikkerhets- og miljøpolitikk, samt policy for åpen bedriftskultur (retningslinjer for varsling) er godkjent av styret og tilgjengelig i selskapets styringssystem via selskapets intranettsider.
Mantena har etablert retningslinjer for selskapets arbeid med samfunnsansvar i tråd jf. Meld St. 8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper – Bærekraftig verdiskaping) Retningslinjene beskriver hvordan selskapet arbeider innenfor områdene menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø/klima og arbeidet mot korrupsjon.
Avvik fra anbefalingen: Ingen
PUNKT 3 SELSKAPSKAPITAL OG UTBYTTE
Mantena AS har pr. 31.12.2021 en aksjekapital på NOK 110.000.000,00, fordelt på 100.000 aksjer hver pålydende NOK 1.100. Samtlige aksjer eies av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet.
Staten har i Meld. St. 8 (2019–2020) Statens direkte eierskap i selskaper — Bærekraftig verdiskaping, definert Mantena som et selskap i kategori 2 .
Konsernets egenkapital pr. 31.12.2021 var MNOK 204, noe som gir en egenkapitalandel på 17,0 prosent. Selskapet har kontinuerlig fokus på at egenkapitalen skal tilpasses selskapets målsetning, strategi og risikoprofil. Styret følger løpende opp selskapets egenkapital- og likviditetssituasjon. Etter styrets vurdering er selskapets egenkapital tilstrekkelig til å virkeliggjøre de nåværende strategier og mål.
Mantena er 100 prosent eiet av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet. Staten som aksjonær definerer utbyttenivået i sine heleide selskaper. I selskaper der staten eier alle aksjer, er eier ved generalforsamlingen i henhold til aksjeloven § 20-4 ikke bundet av styrets forslag om utdeling av utbytte.
Det er ikke gitt fullmakter til styret til å forhøye aksjekapitalen. Det er ikke opsjonsprogram for ansatte i selskapet. Mantena har ikke egne aksjer, pr. 31.12.2021. Generalforsamlingen har ikke gitt fullmakt til erverv av egne aksjer.
Avvik fra anbefalingen: Ingen
PUNKT 4 LIKEBEHANDLING OG UTBYTTE
Likebehandling av aksjeeiere
Mantena AS er eiet 100 prosent av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet. Anbefalingene om likebehandling av aksjeeiere anses derfor ikke relevant for Mantena.
1 I kategori 2 inngår selskapene der staten har mål om høyest mulig avkastning over tid, og hvor staten har særskilte begrunnelser for eierskapet. Begrunnelsene for eierskapet i hvert selskap ivaretas gjennom at staten eier en bestemt andel i selskapet og som oftest gjennom bestemmelser i vedtektene
Kilde: Meld. St. 8 (2019–2020) Statens direkte eierskap i selskaper — Bærekraftig verdiskaping
90 Årsrapport 2021







































































   88   89   90   91   92