Page 88 - Mantena Årsrapport 2021
P. 88

 RETNINGSLINJER FOR FASTSETTELSE AV LØNN OG ANNEN GODTGJØRELSE TIL LEDENDE ANSATTE OG STYRET I MANTENA AS
Vedtatt; 17.02.2022
Disse retningslinjene er i tråd med «Statens retningslinjer for lederlønn i selskaper med statlig eierandel» (fastsatt av Nærings- og fiskeridepartementet 30.4.2021)» og forventningene uttrykt
i Meld. St. 8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper - Bærekraftig verdiskaping, og er utarbeidet i tråd med asal. § 6-16a og tilhørende forskrift. Forventningen til moderasjon i utformingen av godtgjørelse til ledende ansatte er tillagt stor vekt.
Retningslinjene utarbeides av Mantena sitt styre, og godkjennes av generalforsamlingen ved enhver vesentlig endring og minst hvert fjerde år.
Generelt
Mantena sin konkurransekraft, videre vekst og lønnsomhet
er avhengig av motiverte medarbeidere og dyktige ledere. At
den enkeltes lønn og kompensasjon oppleves som forutsigbar
og rettferdig er et viktig element, men ikke det eneste. Lønn og kompensasjon skal være et bidrag til å motivere til bærekraftig utvikling og høyest mulig avkastning over tid. Dette skal reflekteres i kriteriene for fastsettelse på en slik måte at det langsiktige prioriteres foran det kortsiktige. Den underliggende driften skal verdsettes foran kortsiktige gevinster. Mantena har en enhetlig lønnspolitikk og et lønnssystem som skal fremme resultater og være attraktivt, men ikke lønnsledende. Når en ledende ansatt blir ansatt i Mantena er det til konkurransedyktige betingelser, lønnstillegg
i de følgende år skal som prinsipp ha samme prosentsats
som lønnsoppgjøret for alle ansatte i selskapet. Mantena sine retningslinjer for godtgjørelse er forankret i selskapets mål, verdier og strategi.
Disse retningslinjene gjelder for administrerende direktør og direktører som rapporterer til administrerende direktør i Mantena AS. Denne gruppen betegnes ledende ansatte. Alle ledende ansatte er ansatt i Mantena AS, datterselskapene har ikke ledende ansatte. Retningslinjene gjelder også styret. Godtgjørelsen til styret fastsettes av generalforsamlingen.
Beslutningsprosess
Kompensasjonsordningen for ledende ansatte består av
grunnlønn, pensjon og naturalytelser. Administrerende direktørs kompensasjonsordning fastsettes av styret. Styret godkjenner prinsippene i kompensasjonsordningen for øvrige ledende ansatte med utgangspunkt i anbefaling fra administrerende direktør. Vurderingene skjer som regel i første kvartal hvert år, betinget av enighet mellom bedriftens ledelse og de ansatte sine foreninger om lønnsoppgjøret.
I 2021 ble det enighet med de ansattes foreninger om et lønnsoppgjør på 2,7%. Denne prosenten ble da gjeldende for oppgjøret for alle ledende ansatte.
For 2022 vil samme prosedyre bli fulgt.
Innenfor den totale rammen av lønnsoppgjøret for ledende ansatte kan kompensasjonen variere for den enkelte, dette skal begrunnes av administrerende direktør overfor styret med utgangspunkt i avtalte målsettinger og oppnådde resultater.
Retningslinjer for lønn og naturalytelser
Kompensasjonen til administrerende direktør og ledende ansatte skal reflektere stillingens ansvarsforhold og kompleksitet, og behovet for å være attraktiv i arbeidsmarkedet. Kompensasjonen skal være transparent og i samsvar med prinsippene for god eierstyring.
Hovedelementet er grunnlønn som i prinsippet skal følge samme lønnsutvikling for alle ansatte i selskapet, det vil si at samme prosentvise økning legges til grunn for lønnsutviklingen for ledende ansatte som alle andre ansatte i selskapet. Dersom det er behov for en mindre eller større regulering av lønn for enkelte, ved utvidelse
av ansvarsforhold eller konkurransemessige hensyn, skal dette begrunnes særskilt og tas opp med styret. Grunnlønnen reguleres årlig. I tillegg kommer bilgodtgjørelse som følger statens regulativ.
Ledende ansatte i Mantena AS har naturalytelser i form av mobiltelefon og en avis.
Bonusordning
I 2021 har ingen hatt bonusordning i Mantena.
Pensjon
Ny pensjonsordning ble iverksatt fra 01.01.2019. Den nye ordningen er en innskuddspensjon etter Lov om Innskuddspensjon:
• Innskudd 0 G –7,1 G: 5,5 % (uten egenandel)
• Innskudd 7,1 G –12 G: 15 % (uten egenandel)
• Innskuddsordingen omfatter fast og midlertidig ansatte som arbeider minst 20 % av full stilling iht. lov om innskuddspensjon §4-2.
I tillegg kommer AFP i privat sektor og en driftspensjon for arbeidstagerne som på overgangstidspunktet 01.01.2019 var 55 år eller eldre, og dermed ikke kommer inn i ordningen for privat AFP. Administrerende direktørs og ledende ansattes pensjonsalder er
88 Årsrapport 2021


































































   86   87   88   89   90