Page 86 - Mantena Årsrapport 2021
P. 86

Mantena Konsern
 NOTE 18 - HENDELSER ETTER BALANSEDAGEN
Årsregnskapet for 2021 er avlagt under forutsetning om fortsatt drift. Det er budsjettert med positivt driftsresultat for 2022.
Koronapandemien og myndighetenes omfattende og inngripende smitteverntiltak har ført til en ekstraordinær situasjon også i 2021, som til en viss grad fortsetter inn i 2022.
Mantenas kunder har vært påvirket av færre passasjerer
og dermed redusert trafikkvolum. I Norge har Staten gitt støtteordninger til Mantena sine kunder i Norge. Denne støtten er i 2021, blitt gitt på et lavere nivå enn i 2020. I Sverige er det et sammensatt bilde, der Mantenas kunder ikke har støtteordninger i enkelte kontrakter, og garanterte bruttoinntekter i andre kontrakter. Mantenas vurdering er at kundene har likviditet og betalingsevne til å betale Mantenas kundefordringer også i 2022.
Endret kundeadferd har resultert i noe mindre etterspørsel etter Mantenas vedlikeholdstjenester, og det vil kunne forekomme permitteringer i perioder i enkelte kontrakter i 2022.
Mantena følger myndighetens råd. Det er iverksatt en rekke tiltak for å hindre smitte, opprettholde produksjonen og bidra til samfunnsansvar. Skiftordninger er tilpasset for å redusere kontakten mellom ansatte. Administrativt personell har arbeidet store deler av perioden fra hjemmekontor.
NOTE 19 - TAP PÅ KONTRAKTER
Det er kostnadsført 129 MNOK (0 MNOK) for fremtidig tap på kontrakter knyttet til togvedlikeholdsanbud i Norge og Sverige. Dette er en netto kostnadsføring for fremtidige kontrakter, hensyntatt tilbakeføring av tidligere tapsavsetninger. Kontraktene er langvarige og små endringer i forutsetningene kan gi stor endring i verdiene. Det er høy risiko og stort
NOTE 20 - SALGSINNTEKTER
Norge Sverige Finland Danmark
God etterlevelse av smitteverntiltakene har gjort det mulig
å opprettholde produksjonen. Det er registrert svært lite smitte blant ansatte og enkelttilfeller er håndtert i henhold til konsernstyringsdokumentet.
Mantena har ikke vært kvalifisert til noen offentlige støtteordninger, og har dermed heller ikke mottatt noen slike.
Koronapandemien og myndighetenes inngripende smitteverntiltak utfordrer Mantenas tjenester og omstilling. Det er ventet at koronapandemiens konsekvenser for Mantena fortsetter inntil samfunnets vaksinasjonsprogram er gjennomført med antatt virkning. Inntil da opprettholdes hensiktsmessige smitteverntiltak og produksjonstilpasninger.
Grunnet krigen i Ukraina er det usikkerhet i forhold til leveranser av enkelte komponenter. Det arbeides med å finne alternative leverandører. Høye priser på strøm og metaller vil medføre høyere priser på deler til vedlikehold. Høye strømpriser medfører betydelige høyere kostnader i verkstedene.
utfallsrom. Det er kostnadssestimatet som er mest vesentlige parameter, og usikkerheten er høy. En endring på +/- 1 %
i kostnader hvert år vil utgjøre om lag 6 MNOK i verdi. Det forventes at den vesentligste del av betalingsstrømmer vil skje de neste tre årene.
 Salgsinntekter per geografisk marked
2021
2020
1 174 964 457 957 - -
1 299 995 235 652 - -
Sum
1 632 921
1 535 646
86 Årsrapport 2021







































































   84   85   86   87   88