Page 37 - Mantena Årsrapport 2021
P. 37

 •
•
En etablert sikkerhetspolitikk danner grunnlaget for vårt sikkerhetsarbeid.
Sikkerhet i Mantena deles inn i to kategorier:
Trafikksikkerhet, evnen til å unngå alvorlige hendelser under skifting og kjøring av tog, herunder arbeid på sikkerhetskritiske systemer og funksjoner på tog og komponenter Arbeidsmiljø og personlig sikkerhet
Trafikksikkerhetsarbeidet retter seg
i første rekke mot skifting (flytting
av tog), kjøring av tog og arbeid med sikkerhetskritiske oppgaver på kjøretøy og komponenter. Det er etablert egne rutiner for oppfølging av arbeidet. Alle hendelser og tilløp blir registrert og fulgt opp i vårt forbedrings- og avvikssystem.
Det er registrert alvorlige hendelser i 2021 som under andre omstendigheter kunne fått alvorlige konsekvenser. Sakene er fulgt opp og behandlet i henhold til gjeldende rutiner. Disse hendelsene er knyttet til skifting og vedlikehold på tog og komponenter.
Mantena kjører tog
Mantena ble i 2020 tildelt lisens- og sikkerhetssertifikat A og B, for kjøring av tog uten passasjerer og gods på det nasjonale jernbanenettet i Norge. Vi startet opp med kjøring under eget ansvar i 2021.
Mantena i Sverige har fra før sikkerhetssertifikat for skifting, som
i desember 2020 ble utvidet til også å gjelde på hovedspor.
Skader, tilløp og hendelser følges opp gjennom lokale arbeidsmiljøutvalg (LAMU) på de enkelte verkstedene og
Bærekraft, samfunnsansvar og HMS
 HMS og trafikksikkerhet i Mantena
Vi setter sikkerhet først. Med sikkerhet menes i første rekke å unngå skader på mennesker og materiell under utførelse av arbeidet og under ferdsel på egne områder, samt å unngå uønskede hendelser som følge av utført arbeid på jernbanekjøretøy og ved skifting og kjøring av tog i egen virksomhet.
i det sentrale arbeidsmiljøutvalget (HAMU) for bedriften. Mantena har nullvisjon for skader på personell og materielle verdier. Forebyggende arbeid for å unngå personskader har et særskilt fokus. Alle skader følges tett opp, og det iverksettes tiltak for å unngå nye skader. Det gjennomføres systematiske sikker jobb-analyser og risikoanalyser, som danner grunnlag for det forebyggende arbeidet.
I 2021 ble det rapportert 68 person- skader, mot 33 året før. Antallet personskader har en betydelig økning totalt, mens antall H1-skader er
det samme som året før, noe som
for konsernet betyr en reduksjon
i H1-verdien. Det er rettet stor oppmerksomhet mot forebyggende tiltak og oppfølging av alle oppståtte hendelser. HMS og personlig sikkerhet er beskrevet i Mantenas styringssystem og det gjennomføres systematiske vernerunder i alle verneområder.
Alle HMS-saker blir systematisk fulgt opp i avdelingsmøter og ledermøter. Det er i perioden etablert og iverksatt flere tiltak for å forebygge alvorlige hendelser, og flere tiltak er beskrevet og lagt inn i HMS-planen for 2022. Ett av fokusområdene er å sikre en god tilløpsrapportering. Dette arbeidet har også gitt resultater.
H1-faktor ble for 2021 målt til 9,0 mot 11,8 i 2020 (totalt 15 fraværsskader i 2021, som er samme nivå som i 2020).
Det utføres utvidet vernerunde én
gang hvert år, hvor anleggseier og bedriftshelsetjenesten deltar. Saker
fra vernerunder følges opp i LAMU. Det utarbeides en handlingsplan etter utført vernerunde, og alle saker blir registrert og behandlet i vårt forbedring- og avvikssystem.
Sykefraværet var på 7,5 % i 2021 (6,4% i 2020) i Mantens Konsern og 8,3%
(6,9 % i 2020) i Mantena AS. Det er langtidsfraværet som er dominerende. Andelen koronarelatert fravær er 0,7% i 2021 (0,6% i 2020).
HMS-arbeidet er også for 2022 et uttalt fokusområde.
Mantena under koronapandemien
Koronaviruset skapte også i 2021 en ekstraordinær situasjon. Mantena etablerte diverse tiltak og overførte oppfølgingen av tiltakene fra et eget etablert team i 2020 til HMS-ansvarlig og linjeorganisasjonen. Disse har gjennomført faste statusmøter.
Vi har med etablerte tiltak og tett oppfølging klart å opprettholde
våre leveranser og fått svært lite koronasmitte blant våre medarbeidere. Smittetilfeller som har oppstått har blitt behandlet i henhold til etablerte retningslinjer. Mot slutten av året økte antall smittetilfeller, i likhet med i resten av samfunnet.
Våre kunder og leverandører har
vist stor forståelse for tiltakene. Tilbakemeldinger fra vernetjeneste og ansatte er positive.
MANTENA HAR NULLVISJON FOR SKADER PÅ PERSONELL OG MATERIELLE VERDIER
 Årsrapport 2021 37





























































   35   36   37   38   39