Page 22 - Mantena Årsrapport 2021
P. 22

Marked og strategi
 ALLTID FREMOVER
Jernbanebransjen er i kontinuerlig endring, noe som også påvirker Mantenas veivalg.
Den pågående konkurranse- situasjonen og utviklingen i bransjen, gjør at vi må jobbe systematisk med forbedrings-
aktiviteter i alle ledd i selskapet. For
å være den foretrukne leverandøren i bransjen, må Mantena bidra til økt verdi- skapning for sine kunder og sikre seg selv et bærekraftig resultat.
Intern kompetanseheving
Konkurransesituasjonen innebærer at vi må tilpasse oss det nye markedet, og at det blir stadig større krav til effektivitet og leveransekvalitet. Med dette som utgangspunkt har Mantena i 2021 gjennomført et kompetanseløft med søkelys på kontinuerlig forbedring. Initiativet Operational Excellence Program (OEP) er et internt kompetanse- hevingsprogram som bidrar til effektivi- sering og flyt i interne arbeidsprosesser.
Økt verdi for kundene
Vi utvikler oss stadig for å kunne levere tjenester til en større del av verdikjeden. Dette gjøres ved å ta et bredere ansvar for de aktivitetene kundene ønsker utført, og på den måten øke verdien
for kundene. Vi skal ikke bare passivt vedlikeholde tog og komponenter etter operatørenes plan og styring, men også
ta et helhetsansvar for togene i partner- skap med kundene.
Ett eksempel er kjøring av tog, slik at togene kan hentes der de er og leve- res der kunden vil. Et annet eksempel er utvidelse av tjenestetilbudet, til å omfatte avanserte tekniske tjenester. Dette ivaretas allerede for Sørtoget og Øresundstog.
Målet med å ta en større del av verdi- kjeden, er å være kundens foretrukne samarbeidspartner på det totale vedlike- holdet. Slik skal rollen som den foretrukne aktøren i Norden videreutvikles.
Helstøpt prosjektgjennomføring
Det har i 2021 også blitt gjennomført
et kompetanseprogram innen prosjekt- gjennomføring for mange av de ansatte. Kompetansehevingsprogrammet Sirius skal sikre at vi gjennomfører prosjekter på best mulig måte på alle nivåer i virksomheten. I dette programmet ligger fokus både på kommersielle vilkår og avtalte leveranser.
Offensiv holdning og tydelig retning
Mantena skal fortsette å satse bredt, jobbe for å vinne nye kontrakter, gå inn i nye markeder og dekke stadig mer av
verdikjeden for å skape vekst. En viktig del av dette er å fortsette utviklingen
av kompetanse og tjenestetilbud, med mål om å levere vedlikeholdstjenester av ypperste klasse.
Sterk konkurranskraft
I møtet med nye utfordringer, er det konkurransekraften som blir avgjørende. Mantena har stordriftsfordeler som skal ivaretas, erfaringer som skal brukes på en klok måte og prosesser som skal opti- maliseres. For å opprettholde og styrke konkurransekraften, skal Mantena fortsette å være en kompetansebedrift med en offensiv holdning til teknologi og nye løsninger.
Denne offensive holdningen og det mangeårige bevisste, strategiske arbeidet med en tydelig retning, har gjort oss klare for å gå inn i markeder som for eksempel Danmark og Finland, når det åpnes for konkurranse der.
At vår konkurransekraft er sterk, er det ingen tvil om. Dette er bevist gjennom å vinne nye kontrakter, og samtidig fornye kontrakter og tillit hos eksisterende kunder.
22 Årsrapport 2021
FOR Å VÆRE DEN FORETRUKNE LEVERANDØREN I BRANSJEN, MÅ MANTENA BIDRA TIL ØKT VERDISKAPNING FOR SINE KUNDER








































































   20   21   22   23   24