Page 14 - Mantena Årsrapport 2021
P. 14

 Innovasjon og effektiv transport
 NETTBASERT LØSNING FOR PLANLEGGING
AV VEDLIKEHOLD
Mantena optimaliserer vedlikeholdsplanleggingen.
Det såkalte Mainman-prosjektet ble fullført i november 2021
i samarbeid med SINTEF. Prosjektet ble støttet av
Norges forskningsråd og hadde som mål å utvikle en prototype til en nett- basert løsning for optimalisering av vedlikeholdsplanlegging.
Arbeidet med prosjektet og erfaringene herfra, utgjør en viktig del av Mantenas ambisjon om å bli en av de mest effektive vedlikeholdsaktørene i jernbanesektoren.
Planlegging basert på flere data
Når løsningen er ferdig utviklet vil den bli tilgjengelig både på PC, mobil og nettbrett. Den kanskje største fordelen med løsningen, er at den vil gi en
mye bedre oversikt og effektivitet i vedlikeholdsplanleggingen. Dette har frem til nå vært en omfattende prosess, hvor planleggerne har gått gjennom data manuelt og laget planer ut fra kun få parametere.
Med den nye løsningen på plass, kan planleggerne fortløpende optimalisere vedlikeholdsplanene basert på en stor mengde tilgjengelige data, som deadline,
tilgjengelige ressurser, bemannings- planer, vedlikeholdsintervaller og tilgang på deler.
Løsningen vil derfor gi bedre muligheter for «i siste liten-endringer» av planene, slik at det kan tas høyde for uventede hendelser i produksjonen.
Mer presist arbeid
Stig Rune Åsum er strategisk planlegger i Mantena. Han forteller at den nett- baserte løsningen vil gjøre at de kan jobbe mer presist og nøyaktig med vedlikeholdsplanleggingen.
– Denne løsningen vil gjøre at vi får en helt annen kvalitet på produksjons- planene våre. Vi kan lettere ha oversikt over hvor mange mennesker vi til enhver tid trenger for å utføre vedlikeholdet,
og med bedre oversikt vil vi også kunne sørge for et jevnere pådrag av arbeid
og for eksempel redusere bruk av overtid. Mer nøyaktige planer vil også hjelpe overhalingsenheten for tunge komponenter med enda bedre forsyning av komponenter og deler, og sikre at de oppdager mangel på deler på et tidlig tidspunkt.
14 Årsrapport 2021
Strategisk planlegger Stig Rune Åsum














































































   12   13   14   15   16