Page 13 - Mantena Årsrapport 2021
P. 13

  utgangspunkt i sikkerhet, pålitelighet, økonomi og effektiv drift.
Det arbeides også med automatisert vedlikehold. Det er installert en hjulskanner knyttet til kontrakten med Øresundtog. Automatisk måling av hjulenes profil skal avdekke slitasje
og skader på et tidlig tidspunkt. Dataene som samles inn benyttes til
å optimalisere vedlikeholdet, forlenge hjulenes levetid, samt å unngå at skader forverres og påvirker driften.
I sum skal disse aktivitetene bidra til at opphold på verkstedene reduseres, samtidig som sikkerhet og høy kvalitet på totalleveransen av togsett opprettholdes.
Levetid på gammelt materiell
Tog har lang levetid, i mange tilfeller
er den operative tjenestetiden på
over 40 år. Dette gir utfordringer med anskaffelse av reservedeler, da deler går ut av produksjon før togene har avsluttet sin tjenestetid. For å møte denne utfordringen har Mantena blant annet tatt i bruk 3D-skanning av deler, for selv å lage underlag for produksjon av erstatningsdeler og skadeutbedring.
Denne teknologien gjør at det kan sikres lengre drift av togene med en rimelig og effektiv løsning for kundene. Mantena har partnere innen «additive manufacturing», eller 3D-printing, både for å lage nye deler, og for å overhale og reparere eksisterende deler.
Ved å ta i bruk ny teknologi, ser Mantena store muligheter for å gjenbruke mer av materialene knyttet til overhaling, og dermed også redusere avfall.
3D-skanning for dokumentasjon
Visuell inspeksjon og kartlegging av skader og skadeutbedringer, kan være en svært omfattende og tidkrevende jobb med konvensjonelle målemetoder. Det er også vanskelig å vurdere og dokumentere avvik i geometriske toleranser med manuelle målinger. 3D-skanning gir mulighet for å gjøre denne jobben mer nøyaktig og effektivt.
Basert på sammenligning mellom scan- og referansegeometri i en applikasjon, kan man skape en digital målsatt avviksrapport. Man definerer selv akseptkriterier ut
ifra hva som foreligger av krav fra produsent, togeier eller kunde. Ved
å ha denne kompetansen internt, avdekkes eventuelle avvik på tidlige tidspunkter i reparasjonsprosessen. Dette resulterer i effektive prosesser, kostnadsbesparende løsninger og bedre kvalitet.
Nye interne operasjonsmodeller
Mantena jobber i sitt daglige arbeid etter metoden Operational Excellence Program (OEP), som skaper en felles forståelse for å utvikle og iverksette en flytorientert og selvforbedrende virksomhet. Operational Excellence skal støtte hele organisasjonen med kunnskap og et felles språk, for å sikre optimal flyt gjennom hele verdikjeden. Mantena har valgt et samarbeid med forskeren Niklas Modig, som har lang erfaring innen endringsledelse.
I 2020 gjennomførte konsernledelsen
og hovedtillitsvalgte første del av programmet, The Foundation Course.
I 2021 ble The Foundation Course gjennomført for alle medarbeidere, og i 2022 vil Transformasjonsprogrammet bli gjennomført i flere deler av konsernet.
Nye forretningsmodeller
Mantenas leveranser er basert på lang erfaring fra vedlikehold, kombinert med en utpreget evne til nytenkning. Sterk satsning på ny teknologi og tilhørende vilje til å hente kunnskap og erfaringer fra andre bransjer, som for eksempel luftfarts- og forsvarsindustrien, skal
gi grunnlag for nye forretningsmodeller og tjenester til våre kunder og samarbeidspartnere.
Mantena skal dekke kundenes behov gjennom partnerskap hvor alle produkter og tjenester leveres på en effektiv måte.
GJENNOM OPTIMALISERING VIL BÅDE MANTENA OG KUNDENE BRUKE MINDRE RESSURSER I ARBEIDET MED Å VEDLIKEHOLDE TOGENE
Innovasjon og effektiv transport
 Årsrapport 2021 13







































































   11   12   13   14   15