Page 26 - Mantena Årsrapport 2019
P. 26

Styrets årsberetning
Renterisiko
Konsernet er ikke eksponert mot endringer i rentenivået, da selskapet ikke har rentebærende gjeld.
Likviditetsrisiko
Det er liten risiko knyttet til likviditet i 2019. Risikoen ble i 2019 redusert etter at sluttoppgjøret for SPK pensjonsordning ble betalt. Selskapet har en fordring på Staten knyttet til tilskudd til finansiering av overgang til ny pensjonsordning.
Kredittrisiko
Hovedkundene til Mantena er i hovedsak statlig eide selskaper. Kredittrisikoen anses som lav.
Markedsrisiko
Det forventes sterkere konkurranse i markedet også som resultat av den pågående jernbanereformen.
Fremtiden
Mantena skal møte fremtidig konkurranse med leveranser av høy kvalitet og effektivitet. I dette er konkurransekraften avgjørende. Derfor har det over flere år vært arbeidet kontinuerlig med tiltak for å møte de økende kravene til effektivitet og leveransekvalitet.
Hovedavtalen med Vy (servicenivåavtalen, SNA) er forlenget til
å vare ut 2024. Fra og med 15. desember 2020 skal andelen av SNA-kontrakten som er knyttet til Trafikkpakke Vest i Norge, ikke videreføres i regi av Mantena.
I 2019 er det inngått en kontrakt i Norge knyttet til Trafikkpakke 1 Sør med Go-Ahead som Mantenas kunde.
Videre er det inngått kontrakt om Öresundståg med SJ Öresund AB som kunde.
I 2020 har Mantena vunnet anbudskonkurransen om Trafikkpakke 2 Nord, hvor SJ Norge AS vil være Mantenas kunde. Kontraktstart vil være 8. juni 2020.
I mars 2020 skapte koronaviruset en ekstraordinær situasjon som førte til mye usikkerhet for konsernet. For å håndtere usikkerheten iverksatte Mantena sine kontinuitetsplaner for å opprettholde produksjonen. Mantena fulgte lokale myndigheters råd. Det ble iverksatt en rekke tiltak blant annet for å hindre smitte og beskytte virksomheten. På tidspunktet for avleggelse av årsregnskapet er det for tidlig å gi en endelig oversikt
over konsekvensene av situasjonen, men med utgangspunkt i konsernets og kundenes soliditet, samt iverksatte tiltak
er vurderingen at situasjonen foreløpig ikke medfører store finansielle konsekvenser.
Pensjon
Selskapet avviklet med virkning fra 31.12.2018 den ytelsesbaserte pensjonsordningen i Statens pensjonskasse (SPK). Sluttoppgjøret med SPK ble sluttført i desember 2019.
Det er fra og med 01.01.2019 implementert en innskuddsbasert pensjonsordning i selskapet. Selskapets innskuddsordning er
organisert i henhold til lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold.
Selskapet implementerte 31.12.2018 en Driftspensjon for eldre arbeidstakere som ikke kunne bli innmeldt i privat AFP-ordning. Dette vedrører ansatte født før 1964. Driftspensjonen har en tidsbestemt varighet for selskapet med utbetalinger i perioden 2019-2025.
I forbindelse med avvikling av SPK pensjonsordning og implementering av ny Driftspensjon, er det mottatt støtte til å innfri reguleringsforpliktelsen ved å avvikle pensjonsordningen i Statens pensjonskasse, samt støtte til overgangsordning for eldre arbeidstakere som ikke kan meldes inn i privat AFP-ordning.
Personal og kompetanse
Det var ved årets slutt 958 ansatte i Mantena Konsernet (1 059 i 2018), som tilsvarer et gjennomsnitt 956 årsverk (1 016 i 2018). Det var ved årets slutt 842 ansatte i Mantena AS (898 i 2018), som tilsvarer 844 årsverk (855 i 2018).
Mantena er en IA-bedrift. Det er et godt og målrettet arbeid blant ledere og tillitsvalgte for å oppfylle IA-avtalens målsetninger. Mantena skal være en attraktiv arbeidsplass, med et arbeidsmiljø preget av åpenhet og tillit.
Likestilling og mangfold
Mantena har i sine retningslinjer fokus på å ivareta likestillings- og likeverdighetsperspektivet i form av lønn, ansettelser, forfremmelser og kompetansegivende etter- og videreutdanning. Selskapet ønsker et bredt og mangfoldig spekter av ledere og medarbeidere, der individuelle egenskaper skal respekteres og verdsettes.
Mantena har en bevisst strategi for å oppfordre kvinner og personer med innvandrerbakgrunn til å søke stillinger i selskapet. Det legges til rette for at kvinner og menn gis like muligheter til å ta del i de forskjellige arbeidsoppgaver innenfor selskapet. De fleste kvinner i selskapet er i ledende og administrative stillinger.
I ledergruppen til Mantena er det 25 prosent kvinner. Andelen kvinner i Mantena Konsernet er 7,4 prosent, mens andelen i Mantena AS er 7,3 prosent (7,7 prosent i 2018).
Det er 30 prosent kvinner i Mantenas styre.
Eierstyring og selskapsledelse
Styring i Mantena innebærer en helhetlig styring av virksomheten for å nå de mål som eier har satt for selskapets virksomhet, samt de delmål og rammer som styret og ledelsen har vedtatt.
Styringen gjennomføres i henhold til norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse. Konsernet jobber med å innarbeide prosesser for rapportering så langt det passer for konsernet i henhold til denne, herunder bærekraft-rapportering.
Styrets arbeid
Styret har hatt 13 møter. Aksjonærvalgte styremedlemmer har kompetansen som er relevant for virksomheten og er uavhengige.
26 Årsrapport 2019




























































   24   25   26   27   28