Page 8 - Mantena Årsrapport 2021
P. 8

 Administrerende direktør/CEO har ordet
 MANTENA
– ALLTID FREMOVER
Mantena er en essensiell del av en klimavennlig, effektiv og sikker transportform. Hvert år utfører våre medarbeidere svært viktige oppdrag for jernbanen og for våre kunder.
Vi bidrar til at millioner av passasjerer og millioner av tonn med gods kommer sikkert frem til sitt reisemål. I tillegg
til at passasjerer og gods kommer sikkert frem, bidrar vi til at tog og annet jernbanemateriell opprettholder sin verdi over tid. Gjennom godt og effektivt vedlikehold er vi med på å sørge for at tog kan tjenestegjøre i opptil 30-40 år.
Mantena har en sentral rolle i utviklingen
Jernbanen i Norden og Norge utvikles og digitaliseres i raskt tempo. Nytt materiell kjøpes inn, med mål om høyere frekvens og flere tog for å møte samfunnets behov for stadig mer klimavennlige transportløsninger.
Mantena er med når jernbanen utvikles. Ett eksempel på dette er ERTMS- utbyggingen innen norsk jernbane, som du kan lese om i denne årsrapporten. Dette er for tiden Norges største digitaliseringsprosjekt og representerer et teknologiløft for hele jernbanen i Norge.
Driften utvikles
Vi har vunnet en rekke oppdrag i tøff konkurranse også i 2021. Samtidig får vi et negativt økonomisk resultat for året. Dette skyldes i hovedsak avsetninger for forventet tap på tidligere inngåtte kontrakter, effekter av utfordringer knyttet til pandemien og et behov for ytterligere effektivisering av driften.
Det er gjennom 2021 initiert tiltak både for å styrke den økonomiske
utviklingen i selskapet og øke konkurranseevnen. Tiltakene inkluderer et effektiviseringsprogram som over de neste to årene vil bidra til å redusere kostnadene og øke konkurranseevnen vesentlig.
Det er også gjort vurderinger av kontraktsporteføljen med den konsekvens at flere ulønnsomme avtaler avsluttes i 2021 og 2022.
Styrket HMS-arbeid
Som en ansvarlig arbeidsgiver og leverandør av viktige tjenester til jernbanen, har Mantena et tydelig fokus på HMS i alle deler av virksomheten. HMS-arbeidet i Mantena har blitt styrket i løpet av året og vil fortsette i 2022.
Alltid fremover
Fortsette vil også vårt arbeid med å utvikle metodikken for vedlikehold av jernbanemateriell. Det er et betydelig potensial i bransjen både for ytterligere reduserte klimautslipp fra jernbanedrift og for økt effektivitet i verdikjeden for kundene.
Vi i Mantena vil alltid fremover, og skal være en pådriver for en klimavennlig, effektiv og sikker jernbane også i de neste årene!
Med vennlig hilsen
John Arne Ulvan, Adm. dir./CEO
8 Årsrapport 2021
John Arne Ulvan












































































   6   7   8   9   10