Page 46 - Mantena Årsrapport 2021
P. 46

Styrets årsberetning
 togvedlikeholdet. Dette medfører usikkerhet om Mantena i disse to kontraktene fortsetter som togvedlikeholder fra 2024.
I godstogmarkedet i Norge blir kontrakter lagt ut på åpne anbud. I det svenske markedet er det løpende anbudskonkurranser i
et deregulert og åpent marked. I Finland og Danmark har man ikke fortsatt dereguleringen av togvedlikeholdsmarkedet, og prosessen har blitt forskjøvet i tid.
Fremtiden
Fremtidig konkurranse skal møtes med tjenester av høy kvalitet og effektivitet. Det har i flere år vært arbeidet kontinuerlig for å møte kundenes behov, og for å svare på økte krav til effektivitet og leveranse.
Mantena har i 2021 signert større kontrakter med Alstom og Baneservice. Videre har Mantena fått fornyet tillit fra kundene Flytoget, Transitio og Norske Tog.
I løpet av året 2021 har Mantena vunnet flere kontrakter knyttet til omprofilering av togsett med kundene SJ, Vy, Norske Tog, Go-Ahead, RailCare, Arctic Train, Sporveien og Jernbanemuseet. Det er videre inngått en rammeavtale med Euromaint.
I 2022 har Mantena fått fornyet tillit i to flerårige kontrakter med Cargo Net.
Driftsåret 2021 har vært krevende med svake resultater i enkelte kontrakter. Det eri tillegg avsatt for fremtidig driftstap i disse kontraktene.
Mantena har i 2021 iverksatt et omstillingsprogram for å redusere kostnadsnivået betydelig for å sikre konkurranse- dyktighet og lønnsomhet. Det er i sammenheng med denne omstillingen også terminert to kontrakter i Sverige med opphør ved utgangen av januar 2022.
Grunnet krigen i Ukraina er det usikkerhet i forhold til leveranser av enkelte komponenter. Det arbeides med å finne alternative leverandører. Høye priser på strøm og metaller vil medføre høyere priser på deler til vedlikehold. Høye strømpriser medfører betydelige høyere kostnader i verkstedene.
Koronapandemien
Koronapandemien fører til fortsatt usikkerhet for
konsernet. Kundene, i særlig grad persontogoperatørene, reduserte sin virksomhet og dermed etterspørselen etter vedlikeholdstjenester i 2021. Lavere etterspørsel og inntekter medførte lavere produktivitet.
Pandemien påvirker også Mantenas leverandører, noe som gir økt risiko for stans eller forsinkelse i deleleveranser til konsernet. Mantena samarbeider nært med kundene og leverandørene, for best mulig håndtering av situasjonen.
Mantena følger myndighetenes råd under pandemien og har iverksatt en rekke tiltak for å hindre smitte, opprettholde produksjonen og bidra til samfunnsansvar. Da samfunnet gjenåpnet høsten 2021, ble organiseringen av konsernets innsats mot smittespredning endret fra beredskap til forsterket linjearbeid.
Konsernet har hatt relativt lite koronarelatert sykefravær. Etter hvert som myndighetens restriksjoner fjernes, forventes økt sykefravær blant ansatte. Mantena arbeider forebyggende med planer for situasjoner med betydelig høyere koronarelatert sykefravær.
Mantena har ikke vært kvalifisert til offentlige økonomiske støtteordninger under koronapandemien, og har derfor heller ikke mottatt noen slike.
Personal og kompetanse
Det var ved årets slutt 967 ansatte i Mantena (1.031 i 2020), som tilsvarer et gjennomsnitt på 969 årsverk (945 i 2020). Det var ved årets slutt 752 ansatte i Mantena AS (829 i 2020), som tilsvarer et gjennomsnitt på 750 årsverk (799 i 2020).
Mantena er en IA-bedrift. Det er et godt og målrettet arbeid blant ledere og tillitsvalgte for å oppfylle IA-avtalens målsetninger. Mantena er en attraktiv arbeidsplass, med et arbeidsmiljø preget av åpenhet og tillit.
Mantena tar et ansvar knyttet til å ta inn lærlinger i virksomheten for å sikre fremtidig kompetansetilgang. Alle ansatte må gjennom et kompetanseprogram for fagbrev og sertifiseringer som nødvendig for å gjennomføre dagens og fremtidige kontrakter. Utover dette blir de ansatte satt inn i et bredt opplæringsprogram knyttet til prosjektstyring og produktivitetsfremmende tiltak.
Likestilling og mangfold
Mantena ivaretar likestillings- og likeverdighetsperspektivet i form av lønn, ansettelser, forfremmelser og kompetansegivende etter- og videreutdanning. Selskapet er opptatt av likeverdighet, der individuelle egenskaper respekteres og verdsettes.
Mantena har en bevisst strategi for å oppfordre til likeverdighet når man rekrutterer nye medarbeidere til selskapet. Det legges til rette for at kvinner og menn gis like muligheter til å ta del i de forskjellige arbeidsoppgaver innenfor selskapet. De fleste kvinner i selskapet er i ledende eller administrative stillinger.
I ledergruppen til Mantena er det 1 kvinne, 17 prosent. Andelen kvinner i Mantena Konsern er 72 ansatte, 7,7 prosent, mens andelen i Mantena AS er 54 ansatte, 7,4 prosent (8,1 prosent i 2020).
I Mantena sitt styre er det 2 kvinner og 6 menn.
46 Årsrapport 2021






































































   44   45   46   47   48