Page 18 - Mantena Årsrapport 2021
P. 18

Innovasjon og effektiv transport
 GODT TEAMARBEID I VEDLIKEHOLDET AV BOGGI TYPE 74/75
Vedlikeholdsprosjekt å lære av.
Kontrakten med Vy på vedlikehold av boggier type 74/75 på Flirt-togene er inne i sitt femte år. Etter at
prekvalifiseringen ble overlevert NSB (dagens Vy) i slutten av september i 2016, ble selve kontrakten underskrevet et drøyt år senere, nærmere bestemt 5. desember 2017.
Kontrakten om vedlikehold av boggiene er på totalt åtte år, pluss en opsjon på fire nye år. Dette er med andre ord en omfattende kontrakt av stor betydning og prestisje for Mantena. Ifølge prognosene skal det i løpet av årene
fra 2018 til 2029, utføres vedlikehold og overhaling av totalt 964 boggier.
Gode prognoser
Dario Barisic er plansjef i divisjonen Produkter og Prosjekter i Mantena. Han forteller om et så langt vellykket prosjekt hvor teamet har holdt tilbudskalkylen takket være tett oppfølging og godt teamarbeid.
– Når vi får en så god prognose som i dette tilbudet, ligger alt til rette både fra vår og kundens side for å lykkes. Med en god prosjektprognose har vi til enhver tid kontroll på innkjøp og vedlikehold av komponenter. Vi visste tidlig i prosjektet at om vi bare fulgte prosedyrene, så ville dette gå bra.
– Én svært viktig faktor for prosjektet har vært at tilbudsleder deltok videre som prosjektleder i prosjektets mobiliserings- og gjennomføringsfase. Vi vet av erfaring at det kan være utfordringer, når den eller de som har solgt inn prosjektet ikke er med over i selve gjennomføringsfasen.
Tett oppfølging
Plansjefen, som styrte prosjektet fram til en ny prosjektleder overtok, skryter av teamet på prosjektet.
VI HADDE ALDRI KLART Å FÅ TIL DETTE OM VI IKKE HADDE VÆRT ET GODT TEAM
– Vi har fra dag én hatt oppfølging av hver eneste boggi, noe som har gitt teamet kontroll på gjennomføring og kostnader i dette prosjektet. Dette har medført at vi nøyaktig har sett hvor vi har hatt utfordringer og hvor ting har fungert. Det var en del utfordringer med tidsforbruket på enkelte aktiviteter
i starten, men på grunn av den tette oppfølgingen kunne vi ta tak i og løse disse utfordringene med en gang.
Kort vei fra kontor til produksjon
Barisic forteller at det i prosjektet til enhver tid er seks medarbeidere som overhaler boggiene og som daglig følges opp av prosjektleder. Med prosjektkontoret plassert «midt i boggiproduksjonen», kan prosjektleder raskt være ute i produksjonen om det oppstår problemer for å diskutere løsninger sammen med teamet.
– Kort avstand mellom prosjektledelse og produksjon, har medført at man raskt har tatt tak i og løst utfordringer. Når dialogen er god og folk i tillegg får daglig oppfølging, blir det lettere å få eierskap for alle involverte og å dra i samme retning mot felles mål. Vi hadde aldri klart å få til dette om vi ikke hadde vært et godt team, sier Barisic, som
er opptatt av at det noen ganger må tenkes «utenfor boksen».
Alltid mulig å gjøre forbedringer
– Eksisterende prosedyrer har ikke vært til hinder for å søke ut og etablere forbedringer. I dette prosjektet har
vi funnet nye måter for hvordan komponenter som vedlikeholdes i andre avdelinger enn boggi-avdelingen på Grorud, skal flyte. Med en samlet teaminnsats fra alle fagdisipliner, har vi funnet en ny og forbedret intern logistikkflyt som nå fungerer på en mer optimal måte.
18 Årsrapport 2021











































































   16   17   18   19   20