Page 8 - Mantena Årsrapport 2019
P. 8

Konsernsjefen har ordet
Endringenes og mulighetenes år
2019 ble et år med endringer både internt i konsernet
og i rammebetingelsene. Konkurranseutsetting av trafikkpakker ble en realitet og 15. desember startet trafikken på sørlandsbanen med Go-Ahead som operatør. Samme dag startet også SJ med de nye ER1-togene
for Mälardalstrafik. Som vedlikeholdspartner på begge avtalene er Mantena stolt av å være med på å definere fremtidens jernbane!
Som konsern signerte vi flere viktige kontrakter i 2019. Avtalen om Trafikkpakke 1 med Go-Ahead var et høydepunkt i Norge, mens avtalen med SJ for Öresundståg var høydepunktet i Sverige. Med Öresundståg-avtalen vil Mantena bygge opp en helt ny organisasjon på nytt verksted i Hässleholm. Oppstart er planlagt mot slutten av 2020.
Internt i organisasjonen har det også vært endringer med blant annet lederskifte og introduksjonen av en enhetlig nordisk organisasjon. Helt på tampen av året ble det bestemt at eierskapet til Mantena overføres fra Samferdselsdepartementet til Nærings- og fiskeridepartementet gjeldende fra 1.1.2020.
Bærekraft, ansvar og vekst
Med dette som bakteppe går vi inn i 2020 med optimisme! Framover vil vi markere oss enda tydeligere som et bærekraftig og ansvarlig selskap med en klar strategi om videre vekst i Norden. Med oss har vi vissheten om at vår kompetanse og erfaring støtter godt opp under vårt mål om «Bærekraftig og effektiv transport gjennom optimalt vedlikehold».
Med økende klimautfordringer blir det stadig viktigere at all transport av både mennesker og varer skjer på en bærekraftig måte med minst mulig forbruk av ressurser. For å få til dette må det både introduseres nye transportløsninger og sikres at
eksisterende løsninger blir mer effektive og får lengre levetid for å unngå sløsing. Dette er spesielt viktig med tanke på å øke bruken av jernbane der forventet og ønsket trafikkøkning vil være avhengig av både nytt materiell og forlenget bruk av eldre materiell.
Vår kjernekompetanse er effektivt vedlikehold av rullende materiell på skinner. Dette setter oss i en posisjon der våre ressurser og vår kompetanse støtter godt opp under behovet samfunnet har for bærekraftig transport.
Innovasjon
Samtidig er det behov for å utvikle nye og bedre metoder
for optimalt vedlikehold. Dette inkluderer alt fra å
analysere mengder av data for å definere de mest optimale vedlikeholdsintervaller, introduksjon av nye og innovative metoder for både planlegging og utførelse av vedlikeholdet, samt å bruke moderne teknologi for å kunne forlenge levetid og unngå sløsing. Med en visjon om å være Nordens mest nytenkende totalleverandør, blir videre satsning på innovasjon vesentlig for utviklingen av konsernet framover. Dette vil også bidra sterkt til at våre kunder får redusert sine kostnader.
Den viktigste ressursen
Vårt fokus fremover ligger altså på bærekraft, ansvar, vekst
og innovasjon. Likevel er det én faktor som er viktigere enn alle andre for at vi skal lykkes, nemlig alle våre dyktige medarbeidere. Mantena skal være en attraktiv arbeidsplass som legger til rette for at alle medarbeidere kan jobbe sammen for å oppnå våre mål og for å tilfredsstille våre kunders og samfunnets behov. Med et stadig større ansvar for verdikjeden er det naturlig at vi i tiden fremover vil ha sterkt fokus på rekruttering for å hente inn ny kompetanse, og på den måten ruste oss for nye oppgaver.
Vårt ansvar
Vi skal være ledende i vårt arbeid som en ansvarlig virksomhet. Vi skal sikre likebehandling av alle ansatte, støtte opp om
8 Årsrapport 2019













































































   6   7   8   9   10