Page 64 - Mantena Årsrapport 2019
P. 64

Mars 2020
ERKLÆRING OM FASTSETTELSE AV LØNN OG ANNEN GODTGJØRELSE TIL LEDENDE ANSATTE I MANTENA AS OG MANTENA AS’ HELEIDE DATTERSELSKAPER.
Vedtatt; 25. mars 2020
Denne erklæringen er i tråd med ”Retningslinjer for lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i foretak og selskaper med statlig eierandel (Nærings- og fiskeridepartementet 13.2.2015)” og forventningene uttrykt i Meld. St.8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper- Bærekraftig verdiskaping.
Generelt
Mantena sin konkurransekraft, videre vekst og lønnsomhet
er avhengig av motiverte medarbeidere og dyktige ledere. At den enkeltes lønn og kompensasjon oppleves som forutsigbar
og rettferdig er et viktig element, men ikke det eneste. Lønn
og kompensasjon skal være et bidrag til å motivere for høyest mulig avkastning over tid, dette skal reflekteres i kriteriene for fastsettelse på en slik måte at det langsiktige prioriteres foran det kortsiktige. Den underliggende driften skal verdsettes foran kortsiktige gevinster. Mantena har en enhetlig lønnspolitikk og et lønnssystem som skal fremme resultater og være attraktivt, men ikke lønnsledende. Når en ledende ansatt blir ansatt i Mantena er det til konkurransedyktige betingelser, lønnstillegg i de følgende år skal som prinsipp ha samme prosentsats som lønnsoppgjøret for alle ansatte i selskapet. Mantena sine retningslinjer for godtgjørelse er forankret i selskapets mål og verdier.
Denne erklæringen gjelder for administrerende direktør og direktører som rapporterer til administrerende direktør i Mantena AS. Tilsvarende gjelder erklæringen for daglig leder og ledere som rapporterer til daglig leder i Mantena AB. Denne gruppen betegnes ledende ansatte.
Beslutningsprosess
Kompensasjonsordningen for ledende ansatte fastsettes av styret og består av grunnlønn, pensjon og naturalytelser og bonusordning for administrerende direktør.
Administrerende direktørs kompensasjonsordning fastsettes av styret. Styret godkjenner prinsippene i kompensasjonsordningen for øvrige ledende ansatte med utgangspunkt i anbefaling fra administrerende direktør. Vurderingene skjer som regel i første kvartal hvert år, betinget av enighet mellom bedriftens ledelse og de ansatte sine foreninger om lønnsoppgjøret.
I 2019 ble det enighet med de ansattes foreninger om et lønnsoppgjør på 3,2 % i Norge og 2 % i Sverige. Disse prosentene ble da gjeldende for oppgjøret for ledende ansatte i henholdsvis Norge og Sverige. Det ble gjort to unntak, en person fikk en høyere prosent og en person fikk en lavere prosent begrunnet med uforholdsmessige skjevheter.
For 2020 vil samme prosedyre bli fulgt.
Retningslinjer for lønn og naturalytelser
Kompensasjonen til administrerende direktør og ledende ansatte skal reflektere stillingens ansvarsforhold og kompleksitet og behovet for å være attraktiv i arbeidsmarkedet. Kompensasjonen skal være transparent og i samsvar med prinsippene for god eierstyring.
Hovedelementet er grunnlønn som i prinsippet skal følge samme lønnsutvikling for alle ansatte selskapet, det vil si at samme prosentvise økning legges til grunn for lønnsutviklingen for ledende ansatte som alle andre ansatte i selskapet. Dersom det er behov for en mindre eller større regulering av lønn for enkelte skal dette begrunnes særskilt og tas opp med styret. Grunnlønnen reguleres årlig. I tillegg kommer bilgodtgjørelse som for ledergruppen i Mantena AS følger statens regulativ med unntak for en person. Ledergruppen i Mantena AB har fri bil. Dette beskattes (fra Skatteverket) som lønn.
Ledende ansatte i Mantena AS har naturalytelser i form av mobil og dekket bredbånd samt en avis. Dekning av bredbånd avvikles i 2020 og kompenseres med et tillegg i lønn, tilsvarende verdien av ytelsen.
Ledende ansatte i Mantena AB har dekket mobil, men ikke bredbånd. Mobil ansees som arbeidsverktøy og skattlegges ikke i Sverige.
Bonusordning
Det er bare administrerende direktør som har bonusordning i Mantena. Bonusordningen skal fremme verdiskaping, selskapets resultater og være motiverende for ekstra innsats. Ordningen har en maksimumsgrense på tre månedslønner. Kriteriene fastsettes av styret hvert år og er sammensatt av kvantitativt målbare kriterier som reflekterer kommende års utfordringer som eksempelvis resultat, sykefravær og HMS.
Kriterier og vektingen på eventuell bonusutbetaling nedfelles i en skriftlig avtale med administrerende direktør. Måling av oppnåelse skjer etter at årsregnskapet er godkjent. I 2019 ble det ansatt
ny administrerende direktør i Mantena. Det ble ikke inngått noen bonusavtale for administrerende direktør, fordi han ikke ville
ha vesentlig innvirkning på resultatene i 2019, da han startet i stillingen 1 juni. Det vil bli inngått en skriftlig bonusavtale med administrerende direktør med målbare kriterier basert på budsjett og viktige målsetninger for 2020.
For 2019 ble det inngått en skriftlig bonusavtale med økonomidirektør for perioden han ville fungere som midlertidig administrerende direktør. Denne avtalen er begrenset til to månedslønner og har kvantitativt målbare kriterier fordelt likt på
64 Årsrapport 2019








































































   62   63   64   65   66