Page 59 - Mantena Årsrapport 2019
P. 59

NOTE 10 - PENSJONSKOSTNADER, -MIDLER OG -FORPLIKTELSER
Generelt
Konsernet har pensjonsordninger for de ansatte. Nedenfor følger en nærmere beskrivelse av hvilken type ordninger de selskapene i Norge og Sverige har, og hvordan disse er organisert.
Pensjonsordning Sverige
Alle konsernets ansatte i Sverige har pensjonsrettigheter som beskrevet under og selskapets forpliktelser er fondert i flerforetaksplaner.
Ordningen er en flerforetaksplan, og arbeidsgiver er ansvarlig for ytelsene helt til de er dekket ved utbetalinger. I henhold til uttalelse fra Redovisningsrådet i Sverige er dette en ytelsesbasert ordning.
PENSJONSORDNING NORGE
Avvikling av ytelsesplan
Selskapet har meldt de ansatte ut av den ytelsesbaserte pensjonsordningen i Statens pensjonskasse (SPK) per 31.12.2018 med unntak av syke og uføre. Alle medarbeidere vil få en oppsatt rettighet i SPK når de trer ut av ordningen, og fra 2019 en ny innskuddspensjonsordning.
Oppgjøret med Statens pensjonskasse ble i 2019 gjort opp og utbetalt lik 491,3 MNOK eksklusive arbeidsgiveravgift.
Uføre og sykemeldte vil fortsatt stå igjen i Statens pensjonskasse, og ordningen er lukket. For de ansatte dette gjelder er det i henhold til aktuarberegninger bokført en forpliktelse lik 23,1 MNOK. Det vil være usikkerhet knyttet til forpliktelse på det tidspunkt de uføre og sykemeldte eventuelt blir meldt ut av SPK.
For de gjenværende i ordningen for ytelsesbaserte pensjonsordninger i Statens pensjonskasse gir rett til definerte fremtidige ytelser. Disse er i hovedsak avhengig av antall opptjeningsår, lønnsnivå ved oppnådd pensjonsalder og størrelsen på ytelsene fra folketrygden.
Innskuddsbasert pensjonsordning
Det er fra og med 01.01.2019 implementert en innskuddsbasert pensjonsordning for alle ansatte i selskapet.
Selskapets innskuddsordning er organisert i henhold til lov om innskuddspensjon. Ordningen omfatter alle ansatte.
Regnskapsføring av AFP-ordning
Ved lukking av pensjonsordningen i Statens pensjonskasse gikk selskapet samtidig ut av offentlig avtalefestet førtidspensjon (AFP) 31.12.2018. På samme tidspunkt gikk selskapet inn den private AFP-ordningen. Ordningen regnskapsføres derfor som en innskuddsordning.
Driftspensjon
Selskapet implementerte 31.12.2018 en Driftspensjon for eldre arbeidstakere som ikke kunne bli innmeldt i privat AFP-ordning.
Dette vedrører ansatte født før 1964, og det er forutsatt en uttakstilbøyelighet på 81,0 %.
I regnskapet per 31.12.2019 er det avsatt lik 390,9 MNOK for fremtidige utbetalinger knyttet til Driftspensjon.
Driftspensjonen har en tidsbestemt varighet for selskapet med utbetalinger i perioden 2019-2025.
Støtte til å innfri reguleringsforpliktelsen ved lukking av pensjonsordning i Statens pensjonskasse
Selskapet har mottatt tilskudd innbetalt fra Staten ved Samferdselsdepartementet knyttet til å innfri regulerings- forpliktelsene i Statens pensjonskasse. Mottatt innbetaling lik 213,9 MNOK i 2019.
Støtte til overgangsordning for eldre arbeidstakere ved lukking av pensjonsordning i Statens pensjonskasse
Selskapet har en fordring på staten ved Samferdsels- departementet for en overgangsordning for eldre arbeidstakere ved avvikling av pensjonsordning i Statens pensjonskasse og overgang til Driftspensjon og privat AFP-ordning.
Godkjent støtte utgjorde 320 MNOK, hvorav 290,5 MNOK er resultatført i sammenheng med avvikling av ytelsesordning i Statens pensjonskasse per 31.12.2018. 29,5 MNOK av godkjent støtte er knyttet til en Kompensasjonsordning som ikke er resultatført i 2018. Dette vil bli resultatført framover, samtidig med at ansatte som står i jobb opptjener rettigheten.
Mantena Konsern
Årsrapport 2019 59






































































   57   58   59   60   61