Page 4 - Mantena Årsrapport 2019
P. 4

Om Mantena
På vei mot
fremtidens jernbane
Fra tradisjonelt driftspausebasert vedlikehold til utvidet tjenestespekter som svar på nye krav og forventninger. Dette er Mantenas vei videre.
Vår historie og eierskap
Mantena ble etablert 7.12.2001 som et heleid datterselskap av Norges Statsbaner (NSB). Mantena Sverige AB ble etablert som datterselskap av Mantena AS 18. juni 2007.
Som et ledd i jernbanereformen ble Mantena overført fra
NSB i april 2017 til Togvedlikehold AS. Ved avviklingen av Togvedlikehold i desember 2017 ble alle aksjene i Mantena overført til staten ved Samferdselsdepartementet. Fra 1. januar 2020 er det Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvaret for forvaltningen av statens eierskap.
Mantena AS er morselskap i konsernet Mantena, som foruten virksomheten i Norge består av Mantena Sverige AB, Mantena Finland OY og Mantena Danmark A/S.
Vår lokalisering
Hovedkontoret ble flyttet fra Karl Johans gate 2 til Jernbanetorget 1 i Oslo i desember 2019.
Konsernets virksomhet er strategisk plassert i Oslo. Den sentrale plasseringen gir høy tilgjengelighet for kunder, samarbeidspartnere, kollegaer og andre fagfolk.
Vår virksomhet
Mantena er den største leverandøren av vedlikeholdstjenester til jernbaneforetak og togoperatører i Norge, med utgangspunkt i vedlikehold av skinnegående kjøretøy, samt komponenter for dette. Hovedaktiviteten har siden starten vært driftspausebasert vedlikehold på lokomotiver, vogner
og motorvogner, inkludert alle faser innen planlegging og gjennomføring av vedlikehold. Konsernet tilbyr tjenester til nåværende og fremtidige jernbaneforetak og til øvrige aktører innen vedlikehold av kjøretøy og infrastruktur.
Mantena har verksteder for vedlikehold av komponenter og deler, samt en omfattende logistikkfunksjon. Det utføres også vedlikehold og reparasjoner av skinnegående arbeidsmaskiner, samt nødvendige funksjoner som planlegging, teknisk utvikling og skifting. Mantena har også vedlikeholdsoppgaver i Sverige gjennom datterselskapet Mantena Sverige.
Sertifiseringer
Mantena er sertifisert etter følgende standarder og krav: • EU forordning F-gass 842/2006 med underforordning
303/2008
• NS-EN ISO 9001:2015 System for kvalitetsstyring • NS-EN ISO 14001:2015 Miljøstyring
• EN 15085-2 Sveising på skinnegående kjøretøy
og komponenter
• Mantena NTO sertifikat 2018-2022
• ECM Maintenance Delivery Function, basert på EU 445/2011 • EU 445/2011 Entity in charge of maintenance
• Sikkerhetssertifikat del A og del B, for kjøring av tomme
person- og godstog på norsk jernbanenett
Nye tider
Mantena jobber kontinuerlig med å tilpasse seg et stadig mer åpent Europa, herunder nye markeder, og tilhørende endrede krav og forventninger. Dette betyr at hovedaktiviteten må utvides i årene som kommer og at Mantena vil levere et bredere spekter av tjenester til sine kunder. Fokus i dette arbeidet ligger på å kunne levere moderne vedlikeholdstjenester som er tilpasset behovene i de ulike markedene og den nye jernbanesektoren.
Konsernet har i dag et sterkt fokus på ny vekst gjennom utvidelsen av tjenestetilbudet. Stikkord for arbeidet er innovasjon, bærekraft og effektivitet. Mer informasjon finnes under kapitlene om hvert enkelt tema.
4 Årsrapport 2019





































































   2   3   4   5   6