Page 38 - Mantena Årsrapport 2019
P. 38

Mantena AS
NOTER
NOTE 1 - REGNSKAPSPRINSIPPER
Årsregnskapet er satt opp i samsvar med regnskapsloven av 1998 og god regnskapsskikk i Norge.
Hovedregel for vurdering og klassifisering
av eiendeler og gjeld
Eiendeler bestemt til varig eie eller bruk er klassifisert som anleggsmidler. Andre eiendeler er klassifisert som omløpsmidler. Fordringer som skal tilbakebetales innen et år er klassifisert som omløpsmidler.
Ved klassifisering av kortsiktig og langsiktig gjeld er tilsvarende kriterier lagt til grunn.
Omløpsmidler vurderes til laveste av anskaffelseskost og virkelig verdi.
Anleggsmidler vurderes til anskaffelseskost, men nedskrives til gjenvinnbart beløp dersom dette er lavere enn bokført verdi,
og verdifallet forventes ikke å være forbigående. Anleggsmidler med begrenset økonomisk levetid avskrives planmessig.
Annen langsiktig gjeld og kortsiktig gjeld er vurdert til pålydende beløp.
Eiendeler og gjeld i utenlandsk valuta
Fordringer og gjeld i utenlandsk valuta er i balansen omregnet til balansedagens kurs.
Immaterielle eiendeler
Utgifter til egen tilvirkning av immaterielle eiendeler, herunder utgifter til egen forskning og utvikling, balanseføres når det er sannsynlig at de fremtidige økonomiske fordelene knyttet til eiendelene vil tilflyte selskapet og anskaffelseskost kan måles pålitelig.
Immaterielle eiendeler som er kjøpt enkeltvis, er balanseført til anskaffelseskost. Immaterielle eiendeler overtatt ved kjøp av virksomhet er balanseført til anskaffelseskost når kriteriene for balanseføring er oppfylt.
Immaterielle eiendeler med begrenset økonomisk levetid avskrives planmessig. Immaterielle eiendeler nedskrives til gjenvinnbart beløp dersom de forventede økonomiske fordelene ikke dekker balanseført verdi og eventuelle gjenstående tilvirkningsutgifter.
Leieavtaler
Driftsmidler som leies på betingelser som i det vesentlige overfører økonomisk risiko og kontroll til selskapet (finansiell leasing), balanseføres under varige driftsmidler og tilhørende leieforpliktelse medtas som forpliktelse under rentebærende
langsiktig gjeld til nåverdien av leiebetalingene. Driftsmiddelet avskrives planmessig, og forpliktelsen reduseres med betalt leie etter fradrag for beregnet rentekostnad.
Aksjer og andeler i tilknyttet selskap og datterselskap
Investeringer i datterselskaper vurderes etter kostmetoden. Ved ikke forbigående verdifall og når det blir ansatt som nødvendig etter godregnskapsskikk, blir investeringene nedskrevet til virkelig verdi. Mottatt utbytte og konsernbidrag fra datterselskapene er inntektsført som annen finansinntekt. Tilsvarende gjelder for investeringer i tilknyttede selskaper.
Finansielle instrumenter, herunder rentefond, som
• er klassifisert som omløpsmidler,
• inngår som en del av selskapets likviditet,
• omsettes på børs, autorisert markedsplass eller tilsvarende
regulert marked i utlandet, og
• har god eierspredning og likviditet
er vurdert til virkelig verdi på balansedagen.
Varer
Varer er vurdert til veid gjennomsnitt av innkjøpspris.
For råvarer og varer i arbeid beregnes netto salgsverdi til salgsverdien av ferdig tilvirkede varer redusert for gjenværende tilvirkningskostnader og salgskostnader.
Egenproduserte varer er verdsatt til laveste av full tilvirkningskost og virkelig verdi.
Inntekter
Ved tjenestesalg:
Inntekt regnskapsføres når den er opptjent, altså når krav på vederlag oppstår. Dette skjer når tjenesten ytes, i takt med at arbeidet utføres. Inntektene regnskapsføres med verdien av vederlaget på transaksjonstidspunktet.
For kontrakter med fastsatte inntekter over kontraktsperioden og som forventes å gi netto tap som følge av at kostnadene ved leveransene overstiger inntektene, gjøres det avsetning for beste estimat på nettokostnad for gjenværende kontraktsperiode.
Ved eventuell mulighet for kunden til å forlenge avtale iht opsjon i kontrakten, gjøres det en sannsynlighetsvurdering av hvorvidt opsjonen vil bli utløst.
Fordringer
Kundefordringer og andre fordringer er oppført til pålydende etter fradrag for avsetning til forventet tap.
Avsetning til tap gjøres på grunnlag av en individuell vurdering av de enkelte fordringene.
38 Årsrapport 2019
























































   36   37   38   39   40