Page 21 - Mantena Årsrapport 2019
P. 21

Optimalisering av vedlikeholdsprogrammet
En viktig del av arbeidet med å utvikle vedlikeholdstjenestene
er den konstante jakten etter måter for å optimalisere vedlikeholdsprogrammet. Gjennom optimalisering vil både vi og kundene våre bruke mindre ressurser og energi i arbeidet med å operere togene. Dette er viktig for at vi skal bli en tydelig bidragsyter til bærekraft i næringen.
Når det gjelder tilstandsbasert vedlikehold har vi forsknings- programmer med Sintef og Norges forskningsråd, hvor vi blant annet vurderer hvordan vedlikeholdsdata kan benyttes til å effektivisere vedlikeholdsarbeidet ytterligere. Nyere togtyper har i dag installert systemer for innsamling og overføring av data. Vi bruker enkelte av disse systemene aktivt i dag, og vi ser det som formålstjenlig vil vi i tiden fremover installere systemer for overføring av data på tog som ikke har slike systemer installert.
Et annet verktøy er såkalte RCM-analyser (Reliability Centered Maintenance) som brukes aktivt. Dette verktøyet gjør det enklere å optimalisere vedlikeholdsprogrammet med tanke på sikkerhet, pålitelighet, økonomi og effektiv drift.
Det jobbes også med å ta i bruk automatisert vedlikehold. I dette arbeidet er det konkrete planer om å anskaffe hjulskanner på vedlikeholdet knyttet til Öresundståg-avtalen. Automatisk måling av hjulprofil er viktig for å avdekke slitasje og skader, og dataene som samles inn brukes til å forlenge hjulskivenes levetid.
I sum skal alle disse områdene bidra til et vedlikeholdssystem der ståtiden på verksted reduseres, samtidig som sikkerhet og høy kvalitet på totalleveransen av togsett opprettholdes.
Levetid på gammelt materiell
Tog har lang levetid, i mange tilfeller er den operative tjenestetiden på over 40 år. Dette gir oss utfordringer når det kommer til anskaffelse av reservedeler, fordi vi kan oppleve at leverandører slutter å levere deler før togene har avsluttet sin tjenestetid. For å møte denne utfordringen har vi blant annet tatt i bruk ny teknologi som 3D-scanning for å lage reservedeler. Denne teknologien gjør at vi kan sikre lengre drift av togene til en rimelig og effektiv løsning for våre kunder. Vi har partnere innen additive manufacturing eller 3D-printing, både for å lage nye deler og for å overhale og reparere eksisterende deler. Ved å ta i bruk ny teknologi ser vi også store muligheter for å gjenbruke mer av materialene knyttet til overhaling for å redusere avfall.
Nye interne operasjonsmodeller
Vi har jobbet med å effektivisere våre interne prosesser over flere år, blant annet ved å bruke Lean-verktøyer siden 2009. Dette har gitt gode resultater. Som eksempel; i Produkt og Prosjekt-enheten har leveransen av boggier gått fra 316 i 2016 til 607 stykk i 2019, dette er en økning i leveranse på hele 92 prosent.
I løpet av 2020 vil vi styrke satsingen innen «operational excellence» ved å sette et enda sterkere fokus på kontinuerlig
forbedring. Her er det viktig at hele konsernet involveres da vi ser at systematisk bruk av Lean-verktøyer gir gode resultater.
Nye forretningsmodeller
Vårt konsept for fullservice vedlikeholdstjenester er basert på vår lange erfaring fra vedlikehold kombinert med en utpreget evne til nytenkning. Herunder ligger også en sterk satsing på ny teknologi og tilhørende vilje til å hente kunnskap og erfaringer fra andre bransjer med tilsvarende utfordringer, for eksempel luftfarts- og forsvarsindustrien.
Vi skal dekke våre kunders behov gjennom et åpent samarbeid og gode fullservicetjenester levert på en effektiv måte. Effektive og tydelige prosesser i grensesnittet mellom operatør og vedlikeholder skal bidra til at vedlikeholdsoperasjonen integreres i kundens operative virksomhet slik at pålitelighet, punktlighet og regularitet optimaliseres.
Nye tjenesteområder
Det viktige arbeidet som er blitt gjort de seneste årene med å utvide fullservicebegrepet har bidratt til at vi i løpet av 2019 har fått to nye tjenesteområder å tilby våre kunder. Det ene er kjøring av tog fra verksted til plattform, som er et resultat av forespørsler fra våre kunder. Det andre nye tjenesteområdet er vedlikeholdsutvikling og vedlikeholdsstyring (ECM= Enhet med ansvar for vedlikehold) for våre kunder, der vi tar totalansvaret for vedlikeholdet i forhold til myndigheter og krav. Dette
gjøres i dag for Go-Ahead i den første konkurranseutsatte trafikkpakken i Norge.
Innovasjon og effektiv transport
  700 600 500 400 300 200 100
60
2015
2016 2017
2018 2019
         Antall
Figur 2. Boggi leveranseutvikling
Årsrapport 2019 21 21







































































   19   20   21   22   23