Page 18 - Mantena Årsrapport 2019
P. 18

 Bærekraft og samfunnsansvar
HMS og trafikksikkerhet i Mantena
I Mantena settes sikkerhet først. Med sikkerhet i Mantena menes i
første rekke å unngå uønskede hendelser som følge av utført arbeid på skinnegående kjøretøy, og ved skifting/flytting i egen virksomhet, eller å unngå skader på mennesker og materiell under utførelse av arbeidet - og ferdsel på egne områder.
Vår sikkerhetspolitikk danner grunnlaget for vårt sikkerhetsarbeid. Sikkerhet i Mantena deles inn i to kategorier:
• Trafikksikkerhet
• Arbeidsmiljø og personlig sikkerhet
Trafikksikkerhetsarbeidet retter seg i første rekke mot skifting (flytting av tog) og arbeid med sikkerhetskritiske oppgaver på kjøretøy og komponenter. Det er etablert egne rutiner og oppfølging av arbeidet. Alle hendelser og tilløp blir registrert og fulgt opp i vårt forbedrings- og avvikssystem.
Fra 2020 vil trafikksikkerhetsarbeidet også inkludere prosessen for kjøring av tog, samt rapportering til SJ som et jernbaneforetak. Mantena ble i 2019 tildelt lisens og sikkerhetssertifikat for kjøring av tog uten passasjerer og gods på det nasjonale jernbanenettet (Sikkerhetssertifikat del A og del B, for kjøring av tomme person- og godstog på norsk jernbanenett). Dette som et ledd i å kunne tilby våre kunder en stadig større del av den totale verdikjeden. Arbeidet med å tilrettelegge for dette er igangsatt.
Det er registrert alvorlige hendelser i 2019 som under andre omstendigheter kunne fått alvorlige konsekvenser. Sakene er fulgt opp og behandlet
i henhold til gjeldende rutiner. Disse hendelsene har sin årsak i utført skifting og vedlikehold av komponenter.
Mantena følger opp skader gjennom lokale arbeidsmiljøutvalg (LAMU) på de enkelte verkstedene og i det sentrale arbeidsmiljøutvalget (HAMU)
for bedriften. Mantena har nullvisjon for skader på personell og materielle verdier. Forebyggende arbeid for å unngå personskader har et særskilt fokus. Alle skader følges tett opp, og det iverksettes tiltak for å unngå nye skader.
Det gjennomføres systematiske sikker jobb-analyser og risikoanalyser, som danner grunnlag for det forebyggende arbeidet. I 2019 ble det rapportert 38 personskader, mot 40 året før. Dette er selvsagt alt for mange og det er fortsatt et stort fokus på forebyggende tiltak og oppfølging av alle oppståtte hendelser.
HMS og personlig sikkerhet er beskrevet i Mantenas styringssystem.
Det gjennomføres systematiske vernerunder i alle verneområder.
Det utføres utvidet vernerunde en gang hvert år, hvor anleggseier og bedriftshelsetjenesten deltar. Saker fra vernerunder følges opp i LAMU. Det utarbeides en handlingsplan etter utført vernerunde, og alle saker blir registrert og behandlet i Mantenas forbedrings- og avvikssystem. H1-faktor ble målt til 11 (12 i 2018).
Sykefraværet var på 7 % i 2019 (7 % i 2018). Det er langtidsfraværet som er dominerende.
HMS-arbeidet er et uttalt fokusområde for 2020.
 18 Årsrapport 2019















































































   16   17   18   19   20