Page 17 - Mantena Årsrapport 2019
P. 17

En attraktiv arbeidsplass
Mantenas personalpolitikk har som mål å utvikle attraktive arbeidsplasser og samtidig utvikle Mantena slik at vi når vår visjon om å bli Nordens mest nytenkende totalleverandør av vedlikeholdstjenester.
Personalpolitikken gir føringer for holdninger og samspill i selskapet, og skal bidra til utviklingen av arbeidsplassen faglig og sosialt. Med utgangspunkt i både menneskelige behov og konsernets behov, skal Mantena bidra til å utvikle individene, stimulere til samhandling og legge vekt på medinnflytelse, nytenkning og kompetanse. Vi verdsetter medarbeidere som viser initiativ og tar ansvar.
Vi jobber for å utvikle en arbeidsplass hvor medarbeidere
er stolte av å jobbe, og hvor alle er engasjerte i den daglige jobben, har omsorg for hverandre og ønsker å gjøre hverandre stadig bedre.
Likestilling i Mantena
Vi har i våre retningslinjer fokus på å ivareta likestillingsperspektivet i form av lønn, ansettelser, forfremmelser og kompetansegivende etter- og videreutdanning. Konsernet ønsker et bredt og mangfoldig spekter av ledere og medarbeidere, der individuelle egenskaper skal respekteres og verdsettes.
Vi har en bevisst strategi for å oppfordre kvinner og personer med innvandrerbakgrunn til å søke stillinger.
Det legges til rette for at kvinner og menn gis like muligheter til å ta del i de forskjellige arbeidsoppgavene. Med lite turnover og en mannsdominert bransje, er det utfordrende
å øke kvinneandelen. Det er dessverre få kvinnelige søkere til operative stillinger. De fleste kvinner er i ledende og administrative stillinger.
Mantena og etikk
I vårt arbeid med samfunnsansvar er etikk og etiske retningslinjer en viktig del. Vi jobber mot alle former for korrupsjon og for åpenhet i økonomiske transaksjoner.
Det er etablert et regelverk som danner grunnlaget for
dette arbeidet. Regelverket tar utgangspunkt i FNs menneskerettighetserklæring og i ILOs kjernekonvensjoner, samt Global Compacts ti prinsipper. Gjennom året er det også etablert en ny innkjøpspolitikk, som legger til grunn disse krav ved etablering av avtaler med nye og eksisterende leverandører. Våre krav til leverandører blir systematisk gjennomgått og sjekket ut før kontraktsinngåelse.
Våre etiske retningslinjer og rutiner for varsling er gjennomgått og tilpasset endringer i Arbeidsmiljølovens kapittel 2A, herunder er det etablert varslingskanal for eksterne slik som kunder og leverandører.
Rammeverket for arbeid med etikk og samfunnsansvar er nedfelt i styrende dokumenter forankret i Mantena Styringssystem. Utøvelse av arbeidet er beskrevet innen ledernes funksjonsbeskrivelser.
Vårt samfunnsbidrag
Vårt største bidrag til samfunnet er å bidra til bærekraftig og effektiv transport med tanke på fremtidens transportbehov. Vår viktigste rolle i dette store bildet er, gjennom optimalt vedlikehold, å bidra til at togene går når og som de skal.
Mantena tar innover seg samfunnsansvaret og tar hensyn til dette i styrende dokumenter, mål og planer. Vårt samfunnsbidrag gjør seg gjeldende på flere områder, blant annet gjennom vårt fokus på lærlinger/rekruttering og samarbeid med SOS-barnebyer.
Mantena er godkjent lærebedrift i flere fag. Vi ser på inntak av lærlinger som en viktig del av vårt samfunnsansvar. Inntak av lærlinger er sentralt i vår rekrutteringspolitikk og personellplanlegging, men også for å bidra til fagopplæring i bransjen. Kobling av medarbeidere med ny kunnskap og eldre arbeidstakeres lange erfaring er en god kombinasjon for å styrke fremtidens kompetanse.
Mantena har i mange år støttet SOS-barnebyer. Hvert år har vi sammen med SOS-barnebyer vurdert og blitt enige om ulike prosjekter for støtte.
Bærekraft og samfunnsansvar
 Årsrapport 2019 17












































































   15   16   17   18   19