Page 15 - Mantena Årsrapport 2019
P. 15

 Figur 1. Utvikling i utslipp, passasjerkilometer og tonnkilometer for jernbanetransport
Indeks (2010 = 100) 140
120
100
80
60
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
     Passasjerkilometer Tonnkilometer
Passasjer km
Utslipp til luft fra jernbane
Utslipp til luft fra jernbane Tonn km
Totalt sett gir disse tallene en tydelig indikasjon på at satsing på tog og kollektivtransport generelt er bærekraftig, og at bransjen stadig blir en viktigere bidragsyter til et bærekraftig samfunn.
Vår rolle
For å fortsette denne gode trenden er det avgjørende at togene kommer når de skal, at kjøretøyene er driftssikre og at det opprettholdes et høyt og stadig forbedret sikkerhetsnivå. I et samfunn hvor det er et stadig økende trykk og krav til regularitet på alle nivåer, må bransjen sikre at utviklingen går rett vei.
Viktige faktorer for at utviklingen skal gå den rette veien er optimalisering av vedlikehold og økt kunnskap innenfor digitalisering og teknisk utvikling. Med et sterkt fokus på innovasjon og teknologi, sammen med en unik kompetanse og erfaring på både kjøretøy og vedlikehold, skal Mantena
bidra sterkt til denne utviklingen. Dette understrekes også i vår visjon «Nordens mest nytenkende totalleverandør av vedlikeholdstjenester».
Våre bidrag
Vårt største bidrag til et bærekraftig samfunn er å sikre gode leveranser til våre kunder på en slik måte at disse bygger opp under og bidrar til kundenes strategier, mål og planer. I dette bildet er det viktig å understreke at Mantena skal være en ansvarlig aktør som sikrer ansattes rettigheter, stiller krav
til våre leverandører og samtidig etablerer og følger opp egne klimamål for å sikre systematikk i arbeidet mot FNs 17 bærekraftsmål6.
Mantena følger NUES Norsk anbefaling om eierstyring
og selskapsledelse, og det er gjennom virksomhetens strategiprosess etablert en overordnet plan for en bærekraftig verdiskapning jfr. STM 8 2019-2020 pkt 10.
Ytre miljø
Mantena erkjenner at virksomheten påvirker miljøet, og jobber kontinuerlig for å forbedre selskapets miljøprestasjon og redusere forurensning ved å tilfredsstille egne krav, kunde- og myndighetskrav og relevante standarder.
Mantena er sertifisert etter NS-EN ISO 14001:2015, og følges opp gjennom årlige oppfølgingsrevisjoner. Årlig kartlegging av miljøaspekter og fastsettelse av vesentlige miljøaspekter danner grunnlaget for fokusområdene og miljøprogrammet.
Fokusområder for 2019 har vært:
• Kjemikaliehåndtering og reduksjon i antall kjemikalier
• Håndtering av avfall, spesielt farlig avfall
• Energiforbruk
• Drivstofforbruk
• Håndtering av F-gasser
Mantenas virksomhet innebærer bruk av en rekke kjemikalier, hvorav noen kan medføre skader på personell og miljø om
de ikke håndteres i henhold til etablerte rutiner og krav. Målsettingen om en reduksjon på fem prosent i antall kjemikalier ble ikke oppnådd.
Antallet farlige kjemikalier har spesielt fokus, og disse er over tid betydelig redusert. Virksomheten håndterer avfall som kan medføre miljøskader om det ikke håndteres forskriftsmessig. Ingen avvik på håndtering av farlig avfall i 2019. Det har ikke vært miljøutslipp i 2019.
Figur 1. Utvikling i utslipp, passasjerkilometer og tonnkilometer for jernbanetransport
Bærekraft og samfunnsansvar
 6 I 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030
Årsrapport 2019 15






























































   13   14   15   16   17